From d99f0a5bc31900a7ee88047c19430f8baeb29b0b Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: koenr Date: Mon, 10 Jan 2005 22:42:44 +0000 Subject: [PATCH] moving towards XHTML compliance --- lang/nl/docs/faq.html | 13 +- lang/nl/docs/install.html | 910 ++++++++++++++--------- lang/nl/docs/other.html | 3 +- lang/nl/docs/releaseold.html | 1306 ++++++++++++++++----------------- lang/nl/docs/teacher.html | 72 +- lang/nl/docs/translation.html | 7 +- lang/nl/docs/upgrade.html | 7 +- 7 files changed, 1248 insertions(+), 1070 deletions(-) diff --git a/lang/nl/docs/faq.html b/lang/nl/docs/faq.html index 4032c1f94d..22148e5dba 100644 --- a/lang/nl/docs/faq.html +++ b/lang/nl/docs/faq.html @@ -1,8 +1,10 @@ + Moodle Docs: Frequently Asked Questions (FAQ) - - + + @@ -147,13 +149,12 @@ magic_quotes_runtime = Off

Waarom zie ik in mijn Moodlesite de tijd en datum verkeerd?

Elke taal vereist een specifieke taalcode (een lokale string genoemd) om data en tijd juist te kunnen tonen. De talenpakketjes bevatten stadaardcodes, maar soms werken die niet op Windowsservers.

Je kunt de juiste lokale codes voor Windows vinden op volgende twee pagina's: Language codes en Country/region codes.(bv "esp_esp" voor Spaans)

-

Voor Nederlands zijn er enkele mogelijkheden die je kunt uitproberen, afhankelijk van het besturingssysteem van je Moodleserver: +

Voor Nederlands zijn er enkele mogelijkheden die je kunt uitproberen, afhankelijk van het besturingssysteem van je Moodleserver:

-

Deze nieuwe lokale codes kunnen dan op de Beheer -> Configuratie -> Variablen pagina, waar ze diegene van de gekozen taalpakket overschrijven.

 

@@ -165,9 +166,9 @@ Dit zal werken voor de meeste gebruikers.

 

 

-
+

Stel een nieuwe vraag voor (Schrijf het antwoord er bij!)

-
+

Met dank aan John Eyre voor de hulp bij het onderhouden van deze pagina.

Moodle Documentatie

diff --git a/lang/nl/docs/install.html b/lang/nl/docs/install.html index b64aa869fb..04997ccdbe 100644 --- a/lang/nl/docs/install.html +++ b/lang/nl/docs/install.html @@ -1,385 +1,587 @@ - - -Moodle Documentatie: Installatie - - - - - - - -

Moodle Installeren

-

Niet paniekeren glimlach

-
-

In deze gids vind je hoe je Moodle de eerste keer moet installeren. Soms wordt er in detail getreden -om de grote variëteit aan kleine verschillen tussen verschillende installaties van webservers. Zo lijkt dit -document lang en moeilijk. Laat je er niet door afschrikken - Moodle kan geïnstalleerd worden in enkele minuten!

-

Indien je problemen ondervindt, dan kun dit document best grondig herlezen - de meeste problemen komen erin aan bod. Als je probleem dan nog niet opgelost is, dan kun je hulp zoeken op Moodle Help

-

Een andere mogelijkheid is het contacteren van een webhostingfirma die je Moodlesite helemaal kan installeren en onderhouden, zodat je dit allemaal kunt negeren en onmiddellijk kunt beginnen met lesgeven!

-

 

-

Rubrieken:

-
    -
  1. Systeemvereisten
  2. -
  3. Download
  4. -
  5. Sitestructuur
  6. -
  7. Laat het installatiescript lopen om config.php te maken
  8. -
  9. Algemene instelllingen van de webserver
  10. -
  11. Een databank maken
  12. -
  13. Een gegevensmap maken
  14. -
  15. Ga naar de adminpagina om de configuratie verder af te werken
  16. -
  17. Cron installeren
  18. -
  19. Een nieuw vak maken
  20. -
-

 

-
-

1. Systeemvereisten

-
-

De ontwikkeling van Moodle is gestart in Linux met Apache, MySQL en PHP (soms ook gekend onder de naam -LAMP-platform), maar is ook grondig getest met PostgreSQL en op Windows XP, Mac OS X en Netware 6 besturingssystemen

-

De systeemvereisten voor Moodle zijn de volgende:

-
    -
  1. Webserver software. Meest gebruikt is Apache, - maar Moodle zou ook goed moeten werken op gelijk welke webserver met ondersteuning voor PHP, zoals - IIS op Windowsplatforms.
  2. -
  3. PHP-scripting taal (version 4.1.0 - of hoger). PHP 5 is ondersteund vanaf Moodle 1.4
  4. -
  5. een werkende databank server: MySQL - of PostgreSQL zijn volledig ondersteund en aangeraden - voor het gebruik met Moodle.
  6. -
-

De meeste webhosts ondersteunen dit allemaal standaard. Als je ingetekend hebt bij een van de weinige - webhosts die deze mogelijkheden niet ondersteunen, vraag hen dan waarom en overweeg om te verhuizen.

-

Als je Moodle op je eigen computer wil laten lopen en dit lijkt je allemaal wat moeilijk, raadpleeg dan onze - gids: Installing - Apache, MySQL and PHP. Die geeft stap voor stap informatie om dit te installeren op de meest gebruikte platforms.

-

 

-
-

2. Download

-
-

Er zijn twee manieren om Moodle te verkrijgen: als gecomprimeerd pakket en via CVS. Dit staat in detail uitgelegd - op de downloadpagina: http://moodle.org/download/

-

Na het downloaden en het uitpakken van het gecomprimeerd bestand of na het uitchecken uit CVS, krijg je een - map "moodle", die een hele reeks bestanden en mappen bevat.

-

Je kan de hele map in de documentenmap van je webserver kopiëren; in dat geval zal je site te vinden zijn via - http://jouwdomein.com/moodle of je kan heel de inhoud van die map rechtstreeks in de documentenmap van je webserver zetten, zodat je site gewoon http://jouwdomein.com zal zijn.

-

Wanneer je Moodle download naar je locale computer en dan uploadt naar je website, dan is het gewoonlijk gemakkelijker het pakket als één bestand te uploaden en dan uit te pakken op der server. Zelfs interfaces van webhosts zoals Cpanel geven je de mogelijkheid bestanden uit te pakken via de "Bestandsbeheer".

-
-

 

-

3. Sitestructuur

-
-

Deze rubriek kun je veilig overslaan, maar hier is een korte samenvatting van de inhoud van de Moodlemap, om je te helpen bij het oriënteren.

-

- - - - - - - - - - - - - -
config.php-bevat de basisinstellingen. Dit bestand komt niet mee met Moodle - je zult het zelf maken. -
install.php-het script dat je zal starten om config.php te maken
version.php-geeft de huidige versie van de Moodleprogrammatuur -
index.php-de startpagina van de site -
-

- -

 

-
- - -

4. Laat het installatiescript lopen om config.php te maken

-
-

Om het installatiescript (install.php) te starten volstaat het om de hoofd-URL van je Moodlesite te bezoeken met een browser of om http://jouwserver/install.php rechtstreeks te openen.

-

(Het installatiescript zal een cookie voor de sessie proberen te plaatsen. Als je hiervoor een waarschuwing krijgt in je browser, accepteer dan die cookie!)

-

Moodle zal ontdekken dat verdere configuratie nodig is en zal je door enkele schermen leiden om een nieuw configuratiebestand te maken: config.php. Aan het einde van dat proces zal Moodle proberen dit bestand op de juiste plaats te bewaren. Indien dat niet lukt krijg je de mogelijkheid het bestand te downloaden. Je kunt het dan zelf uploaden naar de Moodlemap op de server.

-

Tijdens deze procedure zal het installatiescript je serveromgeving testen en je suggesties geven over hoe je eventuele problemen kunt oplossen. Voor de meest voorkomende problemen zouden deze suggesties voldoende moeten zijn, maar als je toch vast zou geraken, dan kun je waarschijnlijk verder in dit document lezen wat er juist problemen geeft.
-

- -

4.1 Algemene instellingen van de webserver

-
-

Zorg er eerst voor dat je webserver ingesteld is om index.php als startpagina te gebruiken (eventueel aangevuld met index.html, default.htm enz).

-

In Apache gebeurt dit door een parameter DirectoryIndex te gebruiken in je httpd.conf-bestand. Het mijne ziet - er gewoonlijk zo uit:

-
-
DirectoryIndex index.php index.html index.htm 
-
-

Vergewis je ervan dat index.php in het lijstje staat (en voor de efficiëntie liefst ergens - bovenaan de lijst).

-

Verder als je Apache 2 gebruikt, moet je de AcceptPathInfo - variable inschakelen. Die zorgt er voor dat aan scriptparameters doorgegeven kunnen worden - zoals http://server/file.php/arg1/arg2. - Dit is noodzakelijk om relatieve links tussen je bronnen toe te laten, wat dan weer een grote - snelheidswinst oplevert voor bezoekers van je Moodlesite. Je kunt dit inschakelen door volgende lijnen in je - httpd.conf-bestand te zetten.

-
-
AcceptPathInfo on 
-
-

Ten derde vereist Moodle een aantal PHP-instellingen geactiveerd zijn vóór het werkt. - Op de meeste servers zullen deze al in de standaardinstellingen voorzien zijn, - hoewel sommige PHP-servers (en sommige van de recentere PHP-versies) andere instellingen kunnen hebben. Je kunt - ze vinden in het PHP-configuratiebestand (meestal php.ini):

-
- -
magic_quotes_gpc = 1    (bij voorkeur maar niet noodzakelijk)
+
+
+  
+    
+      Moodle Documentatie: Installatie
+    
+    
+    
+  
+  
+    

+ Moodle Installeren +

+

+ Niet paniekeren glimlach +

+
+

+ In deze gids vind je hoe je Moodle de eerste keer moet installeren. Soms wordt er in detail getreden om de grote variëteit aan kleine verschillen tussen verschillende installaties van webservers. Zo lijkt dit document lang en moeilijk. Laat je er niet door afschrikken - Moodle kan geïnstalleerd worden in enkele minuten! +

+

+ Indien je problemen ondervindt, dan kun dit document best grondig herlezen - de meeste problemen komen erin aan bod. Als je probleem dan nog niet opgelost is, dan kun je hulp zoeken op Moodle Help +

+

+ Een andere mogelijkheid is het contacteren van een webhostingfirma die je Moodlesite helemaal kan installeren en onderhouden, zodat je dit allemaal kunt negeren en onmiddellijk kunt beginnen met lesgeven! +

+

+   +

+

+ Rubrieken: +

+
    +
  1. + Systeemvereisten +
  2. +
  3. + Download +
  4. +
  5. + Sitestructuur +
  6. +
  7. + Laat het installatiescript lopen om config.php te maken +
  8. +
  9. + Algemene instelllingen van de webserver +
  10. +
  11. + Een databank maken +
  12. +
  13. + Een gegevensmap maken +
  14. +
  15. + Ga naar de adminpagina om de configuratie verder af te werken +
  16. +
  17. + Cron installeren +
  18. +
  19. + Een nieuw vak maken +
  20. +
+

+   +

+
+

+ 1. Systeemvereisten +

+
+

+ De ontwikkeling van Moodle is gestart in Linux met Apache, MySQL en PHP (soms ook gekend onder de naam LAMP-platform), maar is ook grondig getest met PostgreSQL en op Windows XP, Mac OS X en Netware 6 besturingssystemen +

+

+ De systeemvereisten voor Moodle zijn de volgende: +

+
    +
  1. Webserver software. Meest gebruikt is Apache, maar Moodle zou ook goed moeten werken op gelijk welke webserver met ondersteuning voor PHP, zoals IIS op Windowsplatforms. +
  2. +
  3. + PHP-scripting taal (version 4.1.0 of hoger). PHP 5 is ondersteund vanaf Moodle 1.4 +
  4. +
  5. een werkende databank server: MySQL of PostgreSQL zijn volledig ondersteund en aangeraden voor het gebruik met Moodle. +
  6. +
+

+ De meeste webhosts ondersteunen dit allemaal standaard. Als je ingetekend hebt bij een van de weinige webhosts die deze mogelijkheden niet ondersteunen, vraag hen dan waarom en overweeg om te verhuizen. +

+

+ Als je Moodle op je eigen computer wil laten lopen en dit lijkt je allemaal wat moeilijk, raadpleeg dan onze gids: Installing Apache, MySQL and PHP. Die geeft stap voor stap informatie om dit te installeren op de meest gebruikte platforms. +

+

+   +

+
+

+ 2. Download +

+
+

+ Er zijn twee manieren om Moodle te verkrijgen: als gecomprimeerd pakket en via CVS. Dit staat in detail uitgelegd op de downloadpagina: http://moodle.org/download/ +

+

+ Na het downloaden en het uitpakken van het gecomprimeerd bestand of na het uitchecken uit CVS, krijg je een map "moodle", die een hele reeks bestanden en mappen bevat. +

+

+ Je kan de hele map in de documentenmap van je webserver kopiëren; in dat geval zal je site te vinden zijn via http://jouwdomein.com/moodle of je kan heel de inhoud van die map rechtstreeks in de documentenmap van je webserver zetten, zodat je site gewoon http://jouwdomein.com zal zijn. +

+

+ Wanneer je Moodle download naar je locale computer en dan uploadt naar je website, dan is het gewoonlijk gemakkelijker het pakket als één bestand te uploaden en dan uit te pakken op der server. Zelfs interfaces van webhosts zoals Cpanel geven je de mogelijkheid bestanden uit te pakken via de "Bestandsbeheer". +

+
+

+   +

+

+ 3. Sitestructuur +

+
+

+ Deze rubriek kun je veilig overslaan, maar hier is een korte samenvatting van de inhoud van de Moodlemap, om je te helpen bij het oriënteren. +

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
+ config.php + + - + + bevat de basisinstellingen. Dit bestand komt niet mee met Moodle - je zult het zelf maken. +
+ install.php + + - + + het script dat je zal starten om config.php te maken +
+ version.php + + - + + geeft de huidige versie van de Moodleprogrammatuur +
+ index.php + + - + + de startpagina van de site +
+
    +
  • admin/ - code om de server te beheren +
  • +
  • auth/ - modules om gebruikers te authenticeren +
  • +
  • course/ - code om de vakken te tonen en te beheren +
  • +
  • doc/ - helpdocumentatie voor Moodle (bijvoorbeeld deze pagina) +
  • +
  • files/ - code om geüploade pagina's te tonen +
  • +
  • lang/ - teksten in verschillende talen, een map per taal +
  • +
  • lib/ - bibliotheken met de kern van de Moodle code +
  • +
  • login/ - code voor aanmelding en accountaanmaak +
  • +
  • mod/ - alle vakmodules van Moodle +
  • +
  • pix/ - stanaardafbeeldingen voor de site +
  • +
  • theme/ - themapakketten/skins om het uiterlijk van de site te wijzigen. +
  • +
  • user/ - code om gebuikers te tonen en te beheren +
  • +
+

+   +

+
+

+ 4. Laat het installatiescript lopen om config.php te maken +

+
+

+ Om het installatiescript (install.php) te starten volstaat het om de hoofd-URL van je Moodlesite te bezoeken met een browser of om http://jouwserver/install.php rechtstreeks te openen. +

+

+ (Het installatiescript zal een cookie voor de sessie proberen te plaatsen. Als je hiervoor een waarschuwing krijgt in je browser, accepteer dan die cookie!) +

+

+ Moodle zal ontdekken dat verdere configuratie nodig is en zal je door enkele schermen leiden om een nieuw configuratiebestand te maken: config.php. Aan het einde van dat proces zal Moodle proberen dit bestand op de juiste plaats te bewaren. Indien dat niet lukt krijg je de mogelijkheid het bestand te downloaden. Je kunt het dan zelf uploaden naar de Moodlemap op de server. +

+

+ Tijdens deze procedure zal het installatiescript je serveromgeving testen en je suggesties geven over hoe je eventuele problemen kunt oplossen. Voor de meest voorkomende problemen zouden deze suggesties voldoende moeten zijn, maar als je toch vast zou geraken, dan kun je waarschijnlijk verder in dit document lezen wat er juist problemen geeft.
+

+

+ 4.1 Algemene instellingen van de webserver +

+
+

+ Zorg er eerst voor dat je webserver ingesteld is om index.php als startpagina te gebruiken (eventueel aangevuld met index.html, default.htm enz). +

+

+ In Apache gebeurt dit door een parameter DirectoryIndex te gebruiken in je httpd.conf-bestand. Het mijne ziet er gewoonlijk zo uit: +

+
+
+DirectoryIndex index.php index.html index.htm 
+
+
+

+ Vergewis je ervan dat index.php in het lijstje staat (en voor de efficiëntie liefst ergens bovenaan de lijst). +

+

+ Verder als je Apache 2 gebruikt, moet je de AcceptPathInfo variable inschakelen. Die zorgt er voor dat aan scriptparameters doorgegeven kunnen worden zoals http://server/file.php/arg1/arg2. Dit is noodzakelijk om relatieve links tussen je bronnen toe te laten, wat dan weer een grote snelheidswinst oplevert voor bezoekers van je Moodlesite. Je kunt dit inschakelen door volgende lijnen in je httpd.conf-bestand te zetten. +

+
+
+AcceptPathInfo on 
+
+
+

+ Ten derde vereist Moodle een aantal PHP-instellingen geactiveerd zijn vóór het werkt. Op de meeste servers zullen deze al in de standaardinstellingen voorzien zijn, hoewel sommige PHP-servers (en sommige van de recentere PHP-versies) andere instellingen kunnen hebben. Je kunt ze vinden in het PHP-configuratiebestand (meestal php.ini): +

+
+
+magic_quotes_gpc = 1    (bij voorkeur maar niet noodzakelijk)
 magic_quotes_runtime = 0    (noodzakelijk)
 file_uploads = 1
 session.auto_start = 0
 session.bug_compat_warn = 0
 
-
-

Als je geen toegang hebt tot httpd.conf of tot php.ini op jouw server, of je hebt Moodle geïnstalleerd - op een server met andere toepassingen die andere instellingen vereisen, maak je dan geen zorgen, je kunt al - die standaardinstellingen nog overschrijven.

-

Om dit te doen maak je een bestandje met als naam .htaccess in de hoofdmap van Moodle. Daarin zet je al deze instellingen. Dit werkt enkel op Apache servers en alleen als Overrides toegestaan zijn. -

-
+        
+

+ Als je geen toegang hebt tot httpd.conf of tot php.ini op jouw server, of je hebt Moodle geïnstalleerd op een server met andere toepassingen die andere instellingen vereisen, maak je dan geen zorgen, je kunt al die standaardinstellingen nog overschrijven. +

+

+ Om dit te doen maak je een bestandje met als naam .htaccess in de hoofdmap van Moodle. Daarin zet je al deze instellingen. Dit werkt enkel op Apache servers en alleen als Overrides toegestaan zijn. +

+
+
 DirectoryIndex index.php index.html index.htm
 
-<IfDefine APACHE2>
+<IfDefine APACHE2>
      AcceptPathInfo on
-</IfDefine>
+</IfDefine>
 
 php_flag magic_quotes_gpc 1
 php_flag magic_quotes_runtime 0
 php_flag file_uploads 1
 php_flag session.auto_start 0
-php_flag session.bug_compat_warn 0
-
-

-

Je kunt ook instellingen maken zoals de maximumgrootte voor de geüploade bestanden. -

-
+php_flag session.bug_compat_warn 0
+
+
+

+ Je kunt ook instellingen maken zoals de maximumgrootte voor de geüploade bestanden. +

+
+
 LimitRequestBody 0
 php_value upload_max_filesize 2M
 php_value post_max_size 2M
-     
-
-

-

De eenvoudigste manier is het voorbeeldbestand kopiëren uit lib/htaccess en dat bewerken om het aan jouw noden - aan te passen. Het bevat ook nog meer aanwijzingen. In een Unix shell, bijvoorbeeld: -

-
cp lib/htaccess .htaccess
-
-
-
-

4.2. Een databank maken

-
-

Je moet een lega databank maken (bv "moodle") in je databanksysteem - samen met een speciale gebruiker (bv "moodleuser") die toegang heeft tot die databank - (en alleen tot die databank). Je kunt ook de "root" gebruiker nemen als je wil, maar dit is niet aan te raden - voor een productiesysteem: als hackers je wachtwoord kraken, dan is je hele databanksysteem in gevaar, anders - slechts één databank -

- -

Als je installatie bij ene webhost staat, dan heb je waarschijnlijk toegang tot een controlepaneel met webinterface om je databank te maken en te beheren.

-

Het Cpanel-systeem is een van de populairste van deze controlepanelen. Om een databank in Cpanel te maken,

-
    -
  1. klik je op het icoon "MySQL Databases".
  2. -
  3. Typ "moodle" in het databankveld en klik op "Add Database".
  4. -
  5. Typ een gebruikersnaam en een wachtwoord (één dat je nergens anders gebruik) in de juiste velden en klik dan op "Add User".
  6. -
  7. Gebruik nu de knop "Add User to Database" om deze nieuwe gebruiker "ALLE" rechten te geven op de nieuwe databank.
  8. -
  9. Merk op dat de gebruikersnaam en de naam van de databank als voorvoegsel de naam van je Cpanelaccount kunnen krijgen. Als je deze informatie in het Moodle-installatiescript invoert moet je de volledige namen gebruiken.
  10. -
-

Als je toegang hebt tot de Unix-prompt, dan kun je hetzelfde doen door volgend commando's in te typen.

- - -

Voorbeeldcommando's in UNIX voor MySQL:

-
+     
+
+
+

+ De eenvoudigste manier is het voorbeeldbestand kopiëren uit lib/htaccess en dat bewerken om het aan jouw noden aan te passen. Het bevat ook nog meer aanwijzingen. In een Unix shell, bijvoorbeeld: +

+
+
+cp lib/htaccess .htaccess
+
+
+
+
+

+ 4.2. Een databank maken +

+
+

+ Je moet een lega databank maken (bv "moodle") in je databanksysteem samen met een speciale gebruiker (bv "moodleuser") die toegang heeft tot die databank (en alleen tot die databank). Je kunt ook de "root" gebruiker nemen als je wil, maar dit is niet aan te raden voor een productiesysteem: als hackers je wachtwoord kraken, dan is je hele databanksysteem in gevaar, anders slechts één databank +

+

+ Als je installatie bij ene webhost staat, dan heb je waarschijnlijk toegang tot een controlepaneel met webinterface om je databank te maken en te beheren. +

+

+ Het Cpanel-systeem is een van de populairste van deze controlepanelen. Om een databank in Cpanel te maken, +

+
    +
  1. klik je op het icoon "MySQL Databases". +
  2. +
  3. Typ "moodle" in het databankveld en klik op "Add Database". +
  4. +
  5. Typ een gebruikersnaam en een wachtwoord (één dat je nergens anders gebruik) in de juiste velden en klik dan op "Add User". +
  6. +
  7. Gebruik nu de knop "Add User to Database" om deze nieuwe gebruiker "ALLE" rechten te geven op de nieuwe databank. +
  8. +
  9. Merk op dat de gebruikersnaam en de naam van de databank als voorvoegsel de naam van je Cpanelaccount kunnen krijgen. Als je deze informatie in het Moodle-installatiescript invoert moet je de volledige namen gebruiken. +
  10. +
+

+ Als je toegang hebt tot de Unix-prompt, dan kun je hetzelfde doen door volgend commando's in te typen. +

+

+ Voorbeeldcommando's in UNIX voor MySQL: +

+
    # mysql -u root -p
-   > CREATE DATABASE moodle; 
-   > GRANT SELECT,INSERT,UPDATE,DELETE,CREATE,DROP,INDEX,ALTER ON moodle.* 
+   > CREATE DATABASE moodle; 
+   > GRANT SELECT,INSERT,UPDATE,DELETE,CREATE,DROP,INDEX,ALTER ON moodle.* 
            TO moodleuser@localhost IDENTIFIED BY 'yourpassword'; 
-   > quit 
+   > quit 
    # mysqladmin -p reload
 
-

Voorbeeldcode voor PostgreSQL:

-
+      

+ Voorbeeldcode voor PostgreSQL: +

+
    # su - postgres
-   > psql -c "create user moodleuser createdb;" template1
-   > psql -c "create database moodle;" -U moodleuser template1
-   > psql -c "alter user moodleuser nocreatedb;" template1
+   > psql -c "create user moodleuser createdb;" template1
+   > psql -c "create database moodle;" -U moodleuser template1
+   > psql -c "alter user moodleuser nocreatedb;" template1
 
-

(Voor MySQL raad ik ten zeerste phpMyAdmin - aan voor het beheer van je databank - Je kunt dit dan allemaal doen via een webinterface).

-

Vanaf versie 1.0.8 ondersteunt Moodle tabelprefixen, zodat je veilig een databank kun delen met tabellen - van andere applicaties

-
-

 

-

4.3 Een gegevensmap maken

-
-

Moodle zal wat ruimte op je harde schijf nodig hebben om geüploade bestanden te bewaren, zoals vakbestanden - en foto's van de gebruikers.

-

Maak ergens een map voor dit doel. Voor de veiligheid is het best dat deze map NIET rechtstreeks te bereiken - is via het web. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door ze gewoon BUITEN de webmap te zetten. Anders - kun je de map ook beschermen door een bestandje te maken dat je .htaccess noemt en in die map plaatst. In dat - bestandje zet je volgende lijn -

- -
deny from all
-

-

Om er zeker van te zijn dat Moodle bestanden kan uploaden naar deze map, kijk je best na of de webserver - (bijvoorbeeld Apache) het recht heeft om te schrijven in deze map. Voor Unixmachines betekent dit de instellingen voor de eigenaar van de map op "nobody&quaot; of "apache" zetten.

-

Op veel gedeelde hostservers zul je waarschijnlijk alle bestandstoegang moeten beperken tot jouw groep - (om te verhinderen dat andere klanten van je host je bestanden kunnen komen bekijken en wijzigen), maar volledig - lees- en schrijfrecht geven aan alle anderen (wat de webserver zal toelaten tot jouw bestanden) Spreek er over met - de beheerder van je server als je problemen hebt met dit veilig in te stellen.

-
-

 

- - -

5. Ga naar de adminpagina om de configuratie verder af te werken

-
-

Als het bestand config.php gemaakt is in de vorige stap, dan moet je proberen de startpagina van je site te bereiken. Je wordt dan naar de beheerpagina's gebracht om de rest van de configuratie af te werken.

-

De eerste keer dat je de beheerpagina bekijkt, krijg je de GPL "shrinkwrap" overeenkomst te zien, waarmee je moet akkoord gaan voor je kunt verdergaan met de installatie.

-

Moodle zal nu beginnen met het installeren van je databank en het creëren van tabellen om gegevens in te bewaren. Je zult heel wat SQL statements zien die gevolgd worden door statusboodschappen (in groen of rood) die er als volgt uit zien:

-
-

CREATE TABLE course ( id int(10) unsigned NOT NULL auto_increment, category - int(10) unsigned NOT NULL default '0', password varchar(50) NOT NULL default - '', fullname varchar(254) NOT NULL default '', shortname varchar(15) NOT - NULL default '', summary text NOT NULL, format tinyint(4) NOT NULL default - '1', teacher varchar(100) NOT NULL default 'Teacher', startdate int(10) - unsigned NOT NULL default '0', enddate int(10) unsigned NOT NULL default - '0', timemodified int(10) unsigned NOT NULL default '0', PRIMARY KEY (id)) - TYPE=MyISAM

-

SUCCESS

-
-

...en zo verder, gevolgd door: Main databases set up - successfully.

-
-

Als je dit niet ziet, dan moet er wat fout zijn met de databank of de instellingen die je gedefinieerd hebt voor config.php. Controleer of PHP niet in "Safe Mode" staat (commerciële webhosts schakelen dit soms in). Je kunt je PHP-instellingen controleren door een bestandje te maken dat <?php phpinfo() ?> bevat en dat te bekijken via een browser. Controleer dit en probeer dan nog eens.

-
-

Scroll naar onderaan de pagina en klik op de link "Continue".

-

Je zou nu een formulier moeten zien waar je heel wat variablen voor je installatie kunt ingeven, zoals de standaardtaal, SMT-hosts enzovoort. Maak je geen zorgen om alles van de eerste keer juist in te stellen - je kunt deze instellingen later nog altijd wijzigen via de beheerinterface. De standaardinstellingen zijn bedoeld om veilig en goed te staan voor de meeste sites. Scroll naar onderaan de pagina en klik op "Bewaar de wijzigingen".

-
-

Als (en alleen als) je vastzit op deze pagina, onmogelijk om verder te gaan, dan heeft je server waarschijnlijk het "buggy referrer" probleem. Dit is gemakkelijk te omzeilen door de "secureforms" -instelling uit te schakelen en dan verder te gaan.

-
-

Daarna zie je meer pagina's die vele statusboodschappen tonen terwijl ze de nodige tabellen maken die nodig zijn voor de verschillende Moodlemodules. Zoals heer voor zouden ze allemaal groen moeten zijn.

-

Ga verder naar de onderkant van de pagina en klik op de link "Ga verder".

-

De volgende pagina is een formulier waar je de parameters van je Moodlesite en de startpagina, zoals naam, format, beschrijving enzovoort kunt ingeven. Vul deze in (je kunt later altijd terugkeren om de gegevens te wijzigen) en klik op "Bewaar de wijzigingen".

-

Tenslotte zal je gevraagd worden om een beheerder te maken om later de administratiepagina's te kunnen bedienen. Vul het formulier in met je naam, e-mailadres enzovoort en klik dan op "Bewaar wijzigingen". Niet alle velden moeten ingevuld worden, maar als je er enkele belangrijke mist, zullen die je opnieuw gevraagd worden. -

-
-
-
-
-
-

Zorg ervoor dat je de gebruikersnaam en wachtwoord van de beheeraccount goed bewaart omdat die nog nodig is om later de beheerpagina's te kunnen bereiken.

+

+ (Voor MySQL raad ik ten zeerste phpMyAdmin aan voor het beheer van je databank - Je kunt dit dan allemaal doen via een webinterface). +

+

+ Vanaf versie 1.0.8 ondersteunt Moodle tabelprefixen, zodat je veilig een databank kun delen met tabellen van andere applicaties +

+
+

+   +

+

+ 4.3 Een gegevensmap maken +

+
+

+ Moodle zal wat ruimte op je harde schijf nodig hebben om geüploade bestanden te bewaren, zoals vakbestanden en foto's van de gebruikers. +

+

+ Maak ergens een map voor dit doel. Voor de veiligheid is het best dat deze map NIET rechtstreeks te bereiken is via het web. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door ze gewoon BUITEN de webmap te zetten. Anders kun je de map ook beschermen door een bestandje te maken dat je .htaccess noemt en in die map plaatst. In dat bestandje zet je volgende lijn +

+
+
+deny from all
+
+
+

+ Om er zeker van te zijn dat Moodle bestanden kan uploaden naar deze map, kijk je best na of de webserver (bijvoorbeeld Apache) het recht heeft om te schrijven in deze map. Voor Unixmachines betekent dit de instellingen voor de eigenaar van de map op "nobody&quaot; of "apache" zetten. +

+

+ Op veel gedeelde hostservers zul je waarschijnlijk alle bestandstoegang moeten beperken tot jouw groep (om te verhinderen dat andere klanten van je host je bestanden kunnen komen bekijken en wijzigen), maar volledig lees- en schrijfrecht geven aan alle anderen (wat de webserver zal toelaten tot jouw bestanden) Spreek er over met de beheerder van je server als je problemen hebt met dit veilig in te stellen. +

+
+

+   +

+

+ 5. Ga naar de adminpagina om de configuratie verder af te werken +

+
+

+ Als het bestand config.php gemaakt is in de vorige stap, dan moet je proberen de startpagina van je site te bereiken. Je wordt dan naar de beheerpagina's gebracht om de rest van de configuratie af te werken. +

+

+ De eerste keer dat je de beheerpagina bekijkt, krijg je de GPL "shrinkwrap" overeenkomst te zien, waarmee je moet akkoord gaan voor je kunt verdergaan met de installatie. +

+

+ Moodle zal nu beginnen met het installeren van je databank en het creëren van tabellen om gegevens in te bewaren. Je zult heel wat SQL statements zien die gevolgd worden door statusboodschappen (in groen of rood) die er als volgt uit zien: +

+
+

+ CREATE TABLE course ( id int(10) unsigned NOT NULL auto_increment, category int(10) unsigned NOT NULL default '0', password varchar(50) NOT NULL default '', fullname varchar(254) NOT NULL default '', shortname varchar(15) NOT NULL default '', summary text NOT NULL, format tinyint(4) NOT NULL default '1', teacher varchar(100) NOT NULL default 'Teacher', startdate int(10) unsigned NOT NULL default '0', enddate int(10) unsigned NOT NULL default '0', timemodified int(10) unsigned NOT NULL default '0', PRIMARY KEY (id)) TYPE=MyISAM +

+

+ SUCCESS +

+
+

+ ...en zo verder, gevolgd door: Main databases set up successfully. +

+
+

+ Als je dit niet ziet, dan moet er wat fout zijn met de databank of de instellingen die je gedefinieerd hebt voor config.php. Controleer of PHP niet in "Safe Mode" staat (commerciële webhosts schakelen dit soms in). Je kunt je PHP-instellingen controleren door een bestandje te maken dat <?php phpinfo() ?> bevat en dat te bekijken via een browser. Controleer dit en probeer dan nog eens. +

+
+

+ Scroll naar onderaan de pagina en klik op de link "Continue". +

+

+ Je zou nu een formulier moeten zien waar je heel wat variablen voor je installatie kunt ingeven, zoals de standaardtaal, SMT-hosts enzovoort. Maak je geen zorgen om alles van de eerste keer juist in te stellen - je kunt deze instellingen later nog altijd wijzigen via de beheerinterface. De standaardinstellingen zijn bedoeld om veilig en goed te staan voor de meeste sites. Scroll naar onderaan de pagina en klik op "Bewaar de wijzigingen". +

+
+

+ Als (en alleen als) je vastzit op deze pagina, onmogelijk om verder te gaan, dan heeft je server waarschijnlijk het "buggy referrer" probleem. Dit is gemakkelijk te omzeilen door de "secureforms" -instelling uit te schakelen en dan verder te gaan. +

+
+

+ Daarna zie je meer pagina's die vele statusboodschappen tonen terwijl ze de nodige tabellen maken die nodig zijn voor de verschillende Moodlemodules. Zoals heer voor zouden ze allemaal groen moeten zijn. +

+

+ Ga verder naar de onderkant van de pagina en klik op de link "Ga verder". +

+

+ De volgende pagina is een formulier waar je de parameters van je Moodlesite en de startpagina, zoals naam, format, beschrijving enzovoort kunt ingeven. Vul deze in (je kunt later altijd terugkeren om de gegevens te wijzigen) en klik op "Bewaar de wijzigingen". +

+

+ Tenslotte zal je gevraagd worden om een beheerder te maken om later de administratiepagina's te kunnen bedienen. Vul het formulier in met je naam, e-mailadres enzovoort en klik dan op "Bewaar wijzigingen". Niet alle velden moeten ingevuld worden, maar als je er enkele belangrijke mist, zullen die je opnieuw gevraagd worden. +

+
+
+
+
+
+

+ Zorg ervoor dat je de gebruikersnaam en wachtwoord van de beheeraccount goed bewaart omdat die nog nodig is om later de beheerpagina's te kunnen bereiken. +

+
+
+

+ (Als om één of andere reden de installatie onderbroken is of er is een systeemfout waardoor je niet meer kunt aanmelden met je beheeraccount, dan kun je je gewoonlijk nog wel aanmelden met de standaardgebruikersnaam "admin", met wachtwoord "admin".) +

+

+ Eens dit met succes gebeurt is, zul je naar de startpagina van je nieuwe site gebracht worden. Merk de beheerlinks op die links onderaan je pagina verschijnen (deze items verschijnen ook op een apparte beheerpagina) - deze items kun jij alleen zien omdat je aangemeld bent met de beheeraccount. Alle verdere beheertaken kunnen van Moodle kunnen nu via dat menu gebeuren, zoals: +

+
    +
  • het maken en verwijderen van vakken +
  • +
  • het maken en verwijderen van gebruikersaccounts +
  • +
  • het beheer van lerarenaccounts +
  • +
  • het wijzigen van instellingen die voor de hele site gelden, zoals thema enzovoort +
  • +
+

+ Maar je bent nog niet klaar met he installatie! Er is nog een heel belangrijke instelling te maken (zie de volgende rubriek over cron). +

-

(Als om één of andere reden de installatie onderbroken is of er is een systeemfout waardoor je niet meer kunt aanmelden met je beheeraccount, dan kun je je gewoonlijk nog wel aanmelden met de standaardgebruikersnaam "admin", met wachtwoord "admin".)

-
-

Eens dit met succes gebeurt is, zul je naar de startpagina van je nieuwe site gebracht worden. Merk de beheerlinks op die links onderaan je pagina verschijnen (deze items verschijnen ook op een apparte beheerpagina) - deze items kun jij alleen zien omdat je aangemeld bent met de beheeraccount. Alle verdere beheertaken kunnen van Moodle kunnen nu via dat menu gebeuren, zoals:

-
    -
  • het maken en verwijderen van vakken
  • -
  • het maken en verwijderen van gebruikersaccounts
  • -
  • het beheer van lerarenaccounts
  • -
  • het wijzigen van instellingen die voor de hele site gelden, zoals thema enzovoort
  • -
-

Maar je bent nog niet klaar met he installatie! Er is nog een heel belangrijke instelling te maken (zie de volgende rubriek over cron).

-
-

 

- -

 

-

6. Cron installeren -- BELANGRIJK!

-
-

Sommige Moodlemodules hebben constante controle nodig om hun activiteiten te kunnen doen. - Zo moet Moodle bijvoorbeeld de discussieforums regelmatig controleren om kopieën van de berichten - te sturen naar gebruikers die daarvoor ingeschreven hebben.

-

Het script dat al deze taken doet staat in de adminmap en heet cron.php. Alleen kan dit script niet - uit zichzelf lopen, dus moet je een mechanisme installeren dat dit script om de 5 á 10 minuten - start. Dit maakt een "hartslag", zodat het script taken kan uitvoeren na periodes die vastgelegd zijn - in elke module.

-

Merk op dat de machine die cron.php laat lopen niet dezelfde machine moet zijn als degene waar Moodle - op loopt. Als je installatie bijvoorbeeld bij een beperkte webhost staat die geen cron aanbiedt, dan - kun je bijvoorbeeld opteren om cron te laten lopen op een andere server of op je eigen computer. Het enige - belangrijke is dat het bestand cron.php regelmatig opgevraagd wordt.

-

Het script veroorzaakt geen grote belasting, dus om de vijf minuten is redelijk, maar als je je daarover zorgen - maakt, dan kun je de periode verlengen tot 15 of zelfs 30 minuten. Je kunt de periode best niet te lang nemen, - omdat het vertragen van de e-mailverzendingen de activiteit in je vak kan vertragen.

-

Test het script eerst door het te laten lopen vanuit je browser.

-
-
http://example.com/moodle/admin/cron.php
-
-

Nu moet je iets installeren zodat het script automatisch en regelmatig opgevraagd wordt.

-

Het script starten vanaf de opdrachtregel

-

Je kunt vanuit de opdrachtregel de pagina opvragen, net zoals bij bovenstaand voorbeeld. - Je kunt bijvoorbeeld een Unixtool gebruiken zoals 'wget':

-
-
wget -q -O /dev/null http://example.com/moodle/admin/cron.php
-
-

Merk op dat in dit voorbeeld de output weggegooid wordt (naar /dev/null).

-

Hetzelfde kan met lynx:

-
-
lynx -dump http://example.com/moodle/admin/cron.php > /dev/null
-
-

Je zou ook een alleenstaande versie van PHP, gecompileerd om van de opdrachtregel te lopen, kunnen gebruiken. - Het voordeel hiervan is dat de logs van je webserver niet vol lopen met de continue vraag naar cron.php. Het - nadeel is dat je toegang moet hebben tot een opdrachtregel-versie van PHP.

-
-
/opt/bin/php /web/moodle/admin/cron.php
+    

+   +

+

+   +

+

+ 6. Cron installeren -- BELANGRIJK! +

+
+

+ Sommige Moodlemodules hebben constante controle nodig om hun activiteiten te kunnen doen. Zo moet Moodle bijvoorbeeld de discussieforums regelmatig controleren om kopieën van de berichten te sturen naar gebruikers die daarvoor ingeschreven hebben. +

+

+ Het script dat al deze taken doet staat in de adminmap en heet cron.php. Alleen kan dit script niet uit zichzelf lopen, dus moet je een mechanisme installeren dat dit script om de 5 á 10 minuten start. Dit maakt een "hartslag", zodat het script taken kan uitvoeren na periodes die vastgelegd zijn in elke module. +

+

+ Merk op dat de machine die cron.php laat lopen niet dezelfde machine moet zijn als degene waar Moodle op loopt. Als je installatie bijvoorbeeld bij een beperkte webhost staat die geen cron aanbiedt, dan kun je bijvoorbeeld opteren om cron te laten lopen op een andere server of op je eigen computer. Het enige belangrijke is dat het bestand cron.php regelmatig opgevraagd wordt. +

+

+ Het script veroorzaakt geen grote belasting, dus om de vijf minuten is redelijk, maar als je je daarover zorgen maakt, dan kun je de periode verlengen tot 15 of zelfs 30 minuten. Je kunt de periode best niet te lang nemen, omdat het vertragen van de e-mailverzendingen de activiteit in je vak kan vertragen. +

+

+ Test het script eerst door het te laten lopen vanuit je browser. +

+
+
+http://example.com/moodle/admin/cron.php
+
+
+

+ Nu moet je iets installeren zodat het script automatisch en regelmatig opgevraagd wordt. +

+

+ Het script starten vanaf de opdrachtregel +

+

+ Je kunt vanuit de opdrachtregel de pagina opvragen, net zoals bij bovenstaand voorbeeld. Je kunt bijvoorbeeld een Unixtool gebruiken zoals 'wget': +

+
+
+wget -q -O /dev/null http://example.com/moodle/admin/cron.php
+
+
+

+ Merk op dat in dit voorbeeld de output weggegooid wordt (naar /dev/null). +

+

+ Hetzelfde kan met lynx: +

+
+
+lynx -dump http://example.com/moodle/admin/cron.php > /dev/null
+
+
+

+ Je zou ook een alleenstaande versie van PHP, gecompileerd om van de opdrachtregel te lopen, kunnen gebruiken. Het voordeel hiervan is dat de logs van je webserver niet vol lopen met de continue vraag naar cron.php. Het nadeel is dat je toegang moet hebben tot een opdrachtregel-versie van PHP. +

+
+
+/opt/bin/php /web/moodle/admin/cron.php
 
 
 (Windows) C:\apache\php\php.exe C:\apache\htdocs\moodle\admin\cron.php
 
 
-
-

Het script automatisch laten lopen om de 5 minuten

-

Op Unix systemen: Gebruik cron. Bewerk je croninstellingen door vanaf de opdrachtregel - gebruik te maken van "crontab -e" en voeg een lijn toe zoals:

-
-
*/5 * * * * wget -q -O /dev/null http://example.com/moodle/admin/cron.php
-
-

Gewoonlijk zal de "crontab" opdracht je in de 'vi' editor brengen. Je gaat in - "insert mode" door op "i"te drukken, dan kun je bovenstaande lijn inbrengen, dan ga je uit insert mode door op - ESC te drukken. Je bewaart en verlaat het programma door "wq" te typen of door ":q!" te typen - (zonder de aanhalingstekens).

-

Op Windowssystemen: De gemakkelijkste manier is door dit kleine pakketje te gebruiken - moodle-cron-for-windows.zip - wat het hele ding erg gemakkelijk maakt. Je kunt eventueel ook gebruik maken van de ingebouwde Windowsfunctie - "Scheduled Tasks".

-

Bij webhosts: Je webgebaseerde controlepaneel kan een pagina hebben die bedoeld is om cron op te zetten. Vraag - je beheerder naar de details over hoe dit werkt.

-

-
- - - -

7. Een nieuw vak maken

-
-

Nu Moodle goed loopt, kun je een vak aanmaken.

-

Kies "Voeg een nieuw vak toe" vanuit de beheerpagina (of vanuit de beheerlinks op de startpagina).

-

Vul het formulier in, met speciale aandacht voor de vakformat. Je moet je geen zorgen maken over de details, - omdat alles later door de leraar zelf kan veranderd worden.

-

Druk op "Bewaar de wijzigingen", en je wordt naar een nieuw formulier gebracht waar je leraren aan het - vak kunt toewijzen. Je kunt alleen een bestaande gebruikersaccount aanwijzen vanuit dit formulier - als je een - nieuwe lerarenaccount wil maken, dan kun je ofwel de leraar vragen om zelf zijn eigen account te maken (zie logpagina) - of maak er zelf een voor hen door gebruik te maken van de "Voeg een nieuwe gebruiker toe" - op de beheerpagina.

-

Als dit gedaan is, dan is het vak klaar om aangepast te worden en is het toegankelijk vanaf de "vakken" link op - de startpagina.

-

Zie ook de "Help..." voor meer details over het opbouwen van een vak.

-
-

 

-

Moodle Documentation

-

Version: $Id$

- +
+

+ Het script automatisch laten lopen om de 5 minuten +

+

+ Op Unix systemen: Gebruik cron. Bewerk je croninstellingen door vanaf de opdrachtregel gebruik te maken van "crontab -e" en voeg een lijn toe zoals: +

+
+
+*/5 * * * * wget -q -O /dev/null http://example.com/moodle/admin/cron.php
+
+
+

+ Gewoonlijk zal de "crontab" opdracht je in de 'vi' editor brengen. Je gaat in "insert mode" door op "i"te drukken, dan kun je bovenstaande lijn inbrengen, dan ga je uit insert mode door op ESC te drukken. Je bewaart en verlaat het programma door "wq" te typen of door ":q!" te typen (zonder de aanhalingstekens). +

+

+ Op Windowssystemen: De gemakkelijkste manier is door dit kleine pakketje te gebruiken moodle-cron-for-windows.zip wat het hele ding erg gemakkelijk maakt. Je kunt eventueel ook gebruik maken van de ingebouwde Windowsfunctie "Scheduled Tasks". +

+

+ Bij webhosts: Je webgebaseerde controlepaneel kan een pagina hebben die bedoeld is om cron op te zetten. Vraag je beheerder naar de details over hoe dit werkt. +

+
+

+ 7. Een nieuw vak maken +

+
+

+ Nu Moodle goed loopt, kun je een vak aanmaken. +

+

+ Kies "Voeg een nieuw vak toe" vanuit de beheerpagina (of vanuit de beheerlinks op de startpagina). +

+

+ Vul het formulier in, met speciale aandacht voor de vakformat. Je moet je geen zorgen maken over de details, omdat alles later door de leraar zelf kan veranderd worden. +

+

+ Druk op "Bewaar de wijzigingen", en je wordt naar een nieuw formulier gebracht waar je leraren aan het vak kunt toewijzen. Je kunt alleen een bestaande gebruikersaccount aanwijzen vanuit dit formulier - als je een nieuwe lerarenaccount wil maken, dan kun je ofwel de leraar vragen om zelf zijn eigen account te maken (zie logpagina) of maak er zelf een voor hen door gebruik te maken van de "Voeg een nieuwe gebruiker toe" op de beheerpagina. +

+

+ Als dit gedaan is, dan is het vak klaar om aangepast te worden en is het toegankelijk vanaf de "vakken" link op de startpagina. +

+

+ Zie ook de "Help..." voor meer details over het opbouwen van een vak. +

+
+

+   +

+

+ Moodle Documentation +

+

+ Version: $Id$ +

+ + diff --git a/lang/nl/docs/other.html b/lang/nl/docs/other.html index 856a5b7d77..f9b0917006 100644 --- a/lang/nl/docs/other.html +++ b/lang/nl/docs/other.html @@ -1,4 +1,5 @@ - + Moodle Docs: Frequently Asked Questions (FAQ) diff --git a/lang/nl/docs/releaseold.html b/lang/nl/docs/releaseold.html index 7d311b8f26..ca00e629a4 100644 --- a/lang/nl/docs/releaseold.html +++ b/lang/nl/docs/releaseold.html @@ -1,740 +1,712 @@ + + - Moodle Docs: Old Release notes - - - - - - + + -

Old Release notes

- -

Nieuw in Moodle 1.3.4 (11 Augustus, 2004)

-
    -
    -
    Updates
    -
    -
      -
    • Er is wat compatibiliteit toegevoegd voor het behandelen van woordenlijsten en bronnen van Moodle 1.4.
    • -
    • Gebruikers met beperkte rechten kunnen hun inschrijvingen niet meer wijzigen
    • -
    -
    -
    Herstelde fouten
    -
    -
      -
    • Een mogelijk beveiligingsprobleem in verband met argumenten in forum/post.php is opgelost
    • -
    • Een mogelijk beveiligingsprobleem in verband met in Moodle-teksten is opgelost
    • -
    • Een zeldzame fout in verband met aantal pogingen in testen is hersteld
    • -
    • Een fout met regular expression logica in korte antwoorden is hersteld
    • -
    • Een typfout in de PostgreSQL installatie is hersteld
    • -
    • Een aantal links in de documentatie zijn hersteld
    • -
    -
    -
    -
- +

Nieuw in Moodle 1.3.4 (11 Augustus, 2004)

+
+
+
Updates
+
+
    +
  • Er is wat compatibiliteit toegevoegd voor het behandelen van woordenlijsten en bronnen van Moodle 1.4.
  • +
  • Gebruikers met beperkte rechten kunnen hun inschrijvingen niet meer wijzigen
  • +
+
+
Herstelde fouten
+
+
    +
  • Een mogelijk beveiligingsprobleem in verband met argumenten in forum/post.php is opgelost
  • +
  • Een mogelijk beveiligingsprobleem in verband met in Moodle-teksten is opgelost
  • +
  • Een zeldzame fout in verband met aantal pogingen in testen is hersteld
  • +
  • Een fout met regular expression logica in korte antwoorden is hersteld
  • +
  • Een typfout in de PostgreSQL installatie is hersteld
  • +
  • Een aantal links in de documentatie zijn hersteld
  • +
+
+
+

-

Nieuw in Moodle 1.3.3 (16 Juli, 2004)

-
    -
    -
    Updates
    -
    -
      -
    • De ADOdb library is geupgraded naar een versie die compatibel is met PHP 5.0
    • -
    • Verbeteringen aan de detectie en conversie van URLs in backups
    • -
    -
    -
    Herstelde fouten
    -
    -
      -
    • Een mogelijke kwetsbaarheid door het bestand help.php is hersteld
    • -
    • Een mogelijke kwetsbaarheid door de taalinstelling is hersteld
    • -
    • Herstellingen voor het bewerken van taalstrings met dubbele aanhalingstekens
    • -
    • Verschillende kleine problemen hersteld in de woordenlijst
    • -
    • Wat kleinigheden hersteld in de scormmodule
    • -
    -
    -
    -
- -
- - - -

Nieuw in Moodle 1.3.2 (9 Juli, 2004)

-
    -
    -
    Updates
    -
    -
      -
    • De SCORM module is maakt nu deel uit van de standaardinstallatie
    • -
    • Enkele nieuwe talen (Maleisisch, Ests)
    • -
    • Veel bestaande vertalingen zijn nu bijgewerkt tot versie 1.3.x
    • -
    -
    -
    Herstelde fouten
    -
    -
      -
    • Een mogelijke kwetsbaarheid van de startpagina bij Moodle op servers met een oude versie van PHP is hersteld. Als je een versie ouder dan 4.3 gebruikt is het misschien een goed idee om naar deze versie van Moodle te upgraden
    • -
    • Belangrijke herstellingen aan de logica achter de forums wanneer je ze gebruikt als groepsactiviteit
    • -
    • De profielen van de leraren die het vak beheren zijn nu zihtbaar, zelfs al zijn ze ingedeeld bij een andere gescheiden groep van de klas.
    • -
    • De onderwerpregels in multibyte talen in recente activiteit wordt niet meer afgebroken
    • -
    • Enkele problemen met export/import in de woordenlijst zijn hersteld
    • -
    • De Backupfunctie behandelt nu z'n tijdelijke bestanden beter
    • -
    • En nog heel wat andere kleine herstellingen hier en daar
    • -
    -
    -
    -
- +

Nieuw in Moodle 1.3.3 (16 Juli, 2004)

+
+
+
Updates
+
+
    +
  • De ADOdb library is geupgraded naar een versie die compatibel is met PHP 5.0
  • +
  • Verbeteringen aan de detectie en conversie van URLs in backups
  • +
+
+
Herstelde fouten
+
+
    +
  • Een mogelijke kwetsbaarheid door het bestand help.php is hersteld
  • +
  • Een mogelijke kwetsbaarheid door de taalinstelling is hersteld
  • +
  • Herstellingen voor het bewerken van taalstrings met dubbele aanhalingstekens
  • +
  • Verschillende kleine problemen hersteld in de woordenlijst
  • +
  • Wat kleinigheden hersteld in de scormmodule
  • +
+
+
+

- - -

Nieuw in Moodle 1.3.1 (4 Juni, 2004)

-
    -
    -
    Verschillende fouten hersteld
    -
    -
      -
    • Sommige HTML code maakte de HTML-editor in IE6 onstabiel en dat is nu opgelost
    • -
    • Er zijn wat fouten hersteld in verschillende auto-link tekst filters
    • -
    • De navigatiebalk ziet er beter uit (door het » teken te gebruiken)
    • -
    • Flash bestanden hebben nu hun eigen icoontje
    • -
    • Het toevoegen van links door leraren met de HTML-editor is nu hersteld
    • -
    • De sectieblokken houden nu hun focus
    • -
    • De sitebestanden eisen nu aanmelding indien gevraagd
    • -
    • Het upgraden van blokken zonder de databank werkt nu
    • -
    • Updates van de vertalingen
    • -
    -
    -
    -
- +

Nieuw in Moodle 1.3.2 (9 Juli, 2004)

+
+
+
Updates
+
+
    +
  • De SCORM module is maakt nu deel uit van de standaardinstallatie
  • +
  • Enkele nieuwe talen (Maleisisch, Ests)
  • +
  • Veel bestaande vertalingen zijn nu bijgewerkt tot versie 1.3.x
  • +
+
+
Herstelde fouten
+
+
    +
  • Een mogelijke kwetsbaarheid van de startpagina bij Moodle op servers met een oude versie van PHP is hersteld. Als je een versie ouder dan 4.3 gebruikt is het misschien een goed idee om naar deze versie van Moodle te upgraden
  • +
  • Belangrijke herstellingen aan de logica achter de forums wanneer je ze gebruikt als groepsactiviteit
  • +
  • De profielen van de leraren die het vak beheren zijn nu zihtbaar, zelfs al zijn ze ingedeeld bij een andere gescheiden groep van de klas.
  • +
  • De onderwerpregels in multibyte talen in recente activiteit wordt niet meer afgebroken
  • +
  • Enkele problemen met export/import in de woordenlijst zijn hersteld
  • +
  • De Backupfunctie behandelt nu z'n tijdelijke bestanden beter
  • +
  • En nog heel wat andere kleine herstellingen hier en daar
  • +
+
+
+

- -

Nieuw in Moodle 1.3 (25 mei, 2004)

-
    -
    -
    Belangrijkste nieuwe mogelijkheden
    -
    -
      -
    • Nieuwe kalender mogelijkheid (dank aan Jon Papaioannou en de Greek School Network!)
    • -
    • Nieuwe Blokken mogelijkheid, waarmee je blokken kunt toevoegen en verplaatsen rond een vakpagina (dank aan Jon Papaioannou, Eloy Lafuente en anderen!)
    • -
    • Nieuw RSS Systeem waarmee je Forums en Woordenlijsten (en later andere modules) kunt publiceren via RSS-feeds (Dank aan Eloy!)
    • -
    • De Mediaplugin filter ondersteunt nu auto-embedding van Quicktime, Flash, and Windows Media files
    • -
    • Een nieuwe Activiteitnaam filter die nu automatisch hyperlinks toevoegt aan andere activiteiten in hetzelfde vak wanneer hun naam gebruikt wordt
    • -
    -
    -
    Andere nieuwe mogelijkheden
    -
    -
      -
    • Nieuw type bron "Map" toont een hele map met geüploade bestanden (inclusief submappen)
    • -
    • Bij bronnen die bestanden zijn (geüpload of websites) wordt nu een relevant icoon getoond op de vakpagina
    • -
    • De meeste interne HTML links binnen forums en bronnen worden nu behouden tijdens backup en restore
    • -
    • Het is nu mogelijk om gewone http arguments door te geven aan bestanden in de bestandenlijst. Hiermee kun je meer comlexiteit bereiken met Flash- en HTML-bronnen
    • -
    • $CFG->forceloginforprofiles kan ingesteld worden om gasten (en Google) te verhinderen om gebruikersprofielen op site-niveau te bekijken.
    • -
    • Wanneer toegang door Google is ingeschakeld, dan werkt de Google vertalingsfunctie nu ook
    • -
    • Sessies worden nu bewaard in de Moodle data map - hierdoor werkt Moodle beter op serverclusters en worden sommige sessie-time out problemen opgelost als Moodle op een gedeelde web host staat.
    • -
    • Gebruikers foto's kunnen nu gemakkelijk verwijderd worden van de profiel bewerken pagina.\
    • -
    • Chatten wordt nu gelogd.
    • -
    • Verborgen secties kunnen nu volledig verborgen worden voor de leerlingen (vakinstelling)
    • Verbeteringen aan teksten in grafieken voor sommige niet-Engelse talen die unicode lettertypes gebruiken.
    • -
    • Verbeterde interface voor het beheer van schalen, ook in meertalige sites
    • -
    • Alle leerlingen kunnen nu uit een vak gehaald worden met één knop (op de leerlingen pagina)
    • -
    • Leden van forums kunnen nu manueel ingeschreven of uitgeschreven worden in groepen
    • -
    • Beter afhandelen van sommige Europese tekens in bestandsnamen en gebruikersnamen
    • -
    • Feedbackopmerken voor een verborgen opdracht worden niet meer gemaild tot de opdracht zichtbaar gemaakt wordt.
    • -
    • Betere ondersteuning voor het importeren van Blackboard testen
    • -
    • Het cron script kan nu lopen door gebruik te maken van een PHP binary vanuit elke map
    • -
    • De HTML-editor is verder verbeterd en meer aangepast
    • -
    • Het standaard recente activiteiten scherm wordt nu berekend vanuit de laatste toegang tot het vak in (of twee dagen, afhankelijk van wat het meest recente is)T. Vroeger werd het berekend van de laatste aanmelding op de site.
    • -
    • Bevestigingsmails zijn nu in HTML en in tekst, om het afbreken van de bevestigingslink te verhinderen.
    • -
    • Nieuwe vertalingen: Farsi, Latvian, Noors voor basisscholen, Unicode versie van Traditioneel Chinees.
    • -
    -
    -
    Herstelde fouten
    -
    -
      -
    • Honderden kleine foutjes hersteld over heel Moodle, meestal om het uiterlijk en de stabiliteit te verbeteren.
    • -
    • Zoals gewoonlijk, als je fouten vind in Moodle, meld ze alstublieft in onze Bug Tracker!
    • -
    -

     

    -
    -
    Tenslotte, vergeet niet te kijken naar sommige van de vele optionele modules onder ontwikkeling, waaronder de SCORM module, de Wiki module, de Hot Potatoes module en vele andere nieuwigheden.
    -
    -
- -

 

-


- - -

-

Nieuw in Moodle 1.2.1 (25th Maart, 2004)

-
    -
    -
    Verschillende kleine foutjes hersteld
    -
    -
      -
    • Enkele foutjes hersteld die er voor zorgden dat de resulaten en grafieken van een onderzoek in sommige omstandigheden niet werken getoond
    • -
    • Verbeterde beveiliging in het cron script
    • -
    • Verbeterde WebCT test import die beter met afbeeldingen, kort antwoord en escapekarakters omgaat.
    • -
    • Opmaak hersteld in het dialoogvenster van de editor voor het invoegen van links
    • -
    • De woordenlijstmodule verhinderen links te maken naar namen van activiteiten die al links zijn
    • -
    • Tijdzoneberekeningen hersteld
    • -
    • Karakters zoals :( die in Javascript code gebruikt worden binnen gefilterde HTML worden niet meer in een smiley geconverteerd
    • -
    • Een verbeterde afhandeling van scores voor forums als secureforms ingeschakeld is.
    • -
    • Bij het maken van meerkeuzevragen wordt nu standaard één enkel juist antwoordformaat voorgesteld
    • -
    • Gasten kunnen de e-mailadressen van gebruikers die "toon mijn e-mailadres alleen aan leden van het vak" ingesteld hebben niet meer zien
    • -
    • De Primaire beheerder is nu de record in user_admins met het laagste nummer in plaats van de beheerder met de kleinste userid.
    • -
    • De flash MP3 plugin is gewijzigd om de helderheid van de Afspelen knop te verbeteren op donkere schermen
    • -
    • Veel verbeteringen en oppoetsen in heel wat talenpakketten
    • -
    -
    -
    -
- +

Nieuw in Moodle 1.3.1 (4 Juni, 2004)

+
+
+
Verschillende fouten hersteld
+
+
    +
  • Sommige HTML code maakte de HTML-editor in IE6 onstabiel en dat is nu opgelost
  • +
  • Er zijn wat fouten hersteld in verschillende auto-link tekst filters
  • +
  • De navigatiebalk ziet er beter uit (door het » teken te gebruiken)
  • +
  • Flash bestanden hebben nu hun eigen icoontje
  • +
  • Het toevoegen van links door leraren met de HTML-editor is nu hersteld
  • +
  • De sectieblokken houden nu hun focus
  • +
  • De sitebestanden eisen nu aanmelding indien gevraagd
  • +
  • Het upgraden van blokken zonder de databank werkt nu
  • +
  • Updates van de vertalingen
  • +
+
+
+

- -

Nieuw in Moodle 1.2 (20 Maart 2004)

+

Nieuw in Moodle 1.3 (25 mei, 2004)

+
+
+
Belangrijkste nieuwe mogelijkheden
+
    -
    -
    Belangrijke nieuwe features
    -
    +
  • Nieuwe kalender mogelijkheid (dank aan Jon Papaioannou en de Greek School Network!)
  • +
  • Nieuwe Blokken mogelijkheid, waarmee je blokken kunt toevoegen en verplaatsen rond een vakpagina (dank aan Jon Papaioannou, Eloy Lafuente en anderen!)
  • +
  • Nieuw RSS Systeem waarmee je Forums en Woordenlijsten (en later andere modules) kunt publiceren via RSS-feeds (Dank aan Eloy!)
  • +
  • De Mediaplugin filter ondersteunt nu auto-embedding van Quicktime, Flash, and Windows Media files
  • +
  • Een nieuwe Activiteitnaam filter die nu automatisch hyperlinks toevoegt aan andere activiteiten in hetzelfde vak wanneer hun naam gebruikt wordt
  • +
+
+
Andere nieuwe mogelijkheden
+
+
    +
  • Nieuw type bron "Map" toont een hele map met geüploade bestanden (inclusief submappen)
  • +
  • Bij bronnen die bestanden zijn (geüpload of websites) wordt nu een relevant icoon getoond op de vakpagina
  • +
  • De meeste interne HTML links binnen forums en bronnen worden nu behouden tijdens backup en restore
  • +
  • Het is nu mogelijk om gewone http arguments door te geven aan bestanden in de bestandenlijst. Hiermee kun je meer comlexiteit bereiken met Flash- en HTML-bronnen
  • +
  • $CFG->forceloginforprofiles kan ingesteld worden om gasten (en Google) te verhinderen om gebruikersprofielen op site-niveau te bekijken.
  • +
  • Wanneer toegang door Google is ingeschakeld, dan werkt de Google vertalingsfunctie nu ook
  • +
  • Sessies worden nu bewaard in de Moodle data map - hierdoor werkt Moodle beter op serverclusters en worden sommige sessie-time out problemen opgelost als Moodle op een gedeelde web host staat.
  • +
  • Gebruikers foto's kunnen nu gemakkelijk verwijderd worden van de profiel bewerken pagina.\
  • +
  • Chatten wordt nu gelogd.
  • +
  • Verborgen secties kunnen nu volledig verborgen worden voor de leerlingen (vakinstelling)
  • +
  • Verbeteringen aan teksten in grafieken voor sommige niet-Engelse talen die unicode lettertypes gebruiken.
  • +
  • Verbeterde interface voor het beheer van schalen, ook in meertalige sites
  • +
  • Alle leerlingen kunnen nu uit een vak gehaald worden met één knop (op de leerlingen pagina)
  • +
  • Leden van forums kunnen nu manueel ingeschreven of uitgeschreven worden in groepen
  • +
  • Beter afhandelen van sommige Europese tekens in bestandsnamen en gebruikersnamen
  • +
  • Feedbackopmerken voor een verborgen opdracht worden niet meer gemaild tot de opdracht zichtbaar gemaakt wordt.
  • +
  • Betere ondersteuning voor het importeren van Blackboard testen
  • +
  • Het cron script kan nu lopen door gebruik te maken van een PHP binary vanuit elke map
  • +
  • De HTML-editor is verder verbeterd en meer aangepast
  • +
  • Het standaard recente activiteiten scherm wordt nu berekend vanuit de laatste toegang tot het vak in (of twee dagen, afhankelijk van wat het meest recente is)T. Vroeger werd het berekend van de laatste aanmelding op de site.
  • +
  • Bevestigingsmails zijn nu in HTML en in tekst, om het afbreken van de bevestigingslink te verhinderen.
  • +
  • Nieuwe vertalingen: Farsi, Latvian, Noors voor basisscholen, Unicode versie van Traditioneel Chinees.
  • +
+
+
Herstelde fouten
+
+
    +
  • Honderden kleine foutjes hersteld over heel Moodle, meestal om het uiterlijk en de stabiliteit te verbeteren.
  • +
  • Zoals gewoonlijk, als je fouten vind in Moodle, meld ze alstublieft in onze Bug Tracker!
  • +
+

 

+
+
Tenslotte, vergeet niet te kijken naar sommige van de vele optionele modules onder ontwikkeling, waaronder de SCORM module, de Wiki module, de Hot Potatoes module en vele andere nieuwigheden.
+
+
+

 

+


+

Nieuw in Moodle 1.2.1 (25th Maart, 2004)

+
+
+
Verschillende kleine foutjes hersteld
+
+
    +
  • Enkele foutjes hersteld die er voor zorgden dat de resulaten en grafieken van een onderzoek in sommige omstandigheden niet werken getoond
  • +
  • Verbeterde beveiliging in het cron script
  • +
  • Verbeterde WebCT test import die beter met afbeeldingen, kort antwoord en escapekarakters omgaat.
  • +
  • Opmaak hersteld in het dialoogvenster van de editor voor het invoegen van links
  • +
  • De woordenlijstmodule verhinderen links te maken naar namen van activiteiten die al links zijn
  • +
  • Tijdzoneberekeningen hersteld
  • +
  • Karakters zoals :( die in Javascript code gebruikt worden binnen gefilterde HTML worden niet meer in een smiley geconverteerd
  • +
  • Een verbeterde afhandeling van scores voor forums als secureforms ingeschakeld is.
  • +
  • Bij het maken van meerkeuzevragen wordt nu standaard één enkel juist antwoordformaat voorgesteld
  • +
  • Gasten kunnen de e-mailadressen van gebruikers die "toon mijn e-mailadres alleen aan leden van het vak" ingesteld hebben niet meer zien
  • +
  • De Primaire beheerder is nu de record in user_admins met het laagste nummer in plaats van de beheerder met de kleinste userid.
  • +
  • De flash MP3 plugin is gewijzigd om de helderheid van de Afspelen knop te verbeteren op donkere schermen
  • +
  • Veel verbeteringen en oppoetsen in heel wat talenpakketten
  • +
+
+
+
+
+

Nieuw in Moodle 1.2 (20 Maart 2004)

+
+
+
Belangrijke nieuwe features
+
  • Nieuwe ondersteuning voor groepen en cohorten in vakken (met veel opties).
  • Tekst filters laten het arbitrair verwerken van alle tekst in Moodle toe, inclusief automatisch linken, wiskundig ondersteuning, meertalige inhoud en oneindig meer mogelijkheden.
  • -
  • Een fantastische nieuwe Woordenlijst module (dankzij Williams Castillo!) met veel verschillende manieren om leeractiviteiten te construeren rondom het verzamelen van definities.
  • +
  • Een fantastische nieuwe Woordenlijst module (dankzij Williams Castillo!) met veel verschillende manieren om leeractiviteiten te construeren rondom het verzamelen van definities.
  • Een geweldige nieuwe Les module (dankzij Ray Kingdon!) creëert gemakkelijk actieve inhoud met routes en multipe-choice vragen.
  • -
  • Een nieuwe Label module maakt HTML in de vakpagina mogelijk.
  • -
  • Een verbeterde WYSIWYG editor, sneller en beter bruikbaar op verschillende platforms dan de oude.
  • +
  • Een nieuwe Label module maakt HTML in de vakpagina mogelijk.
  • +
  • Een verbeterde WYSIWYG editor, sneller en beter bruikbaar op verschillende platforms dan de oude.
  • Automatische backups kunnen door de beheerder gepland worden voor alle vakken tegelijk.
  • -
+ +
Vakken
    -
  • Activiteiten kunnen ingesprongen worden in het vakoverzicht, wat zorgt voor meer structuur.
  • -
  • Een nieuw rapport voor Recente Activiteiten maakt het makkelijker om te zien wat er recent is gebeurd.
  • -
  • Een nieuwe statistiekenknop bij elke activiteitenlink verwijst naar de statistieken pagina om de statistieken per activiteit te tonen.
  • +
  • Activiteiten kunnen ingesprongen worden in het vakoverzicht, wat zorgt voor meer structuur.
  • +
  • Een nieuw rapport voor Recente Activiteiten maakt het makkelijker om te zien wat er recent is gebeurd.
  • +
  • Een nieuwe statistiekenknop bij elke activiteitenlink verwijst naar de statistieken pagina om de statistieken per activiteit te tonen.
  • Terugzettenknop nu altijd functioneel.
  • -
  • Verbeterde "index" uiterlijk voor alle modules.
  • -
  • Verbeteringen aan weergave van deelnemers, inclusief verdeling in pagina's en zoeken op initialen.
  • +
  • Verbeterde "index" uiterlijk voor alle modules.
  • +
  • Verbeteringen aan weergave van deelnemers, inclusief verdeling in pagina's en zoeken op initialen.
  • Excel downloads zijn meer congruent met verschillende operating systems.
  • -
  • Betere fout berichtgeving bij het toevoegen of het bijwerken van activiteiten.
  • -
  • Zoekveld auto-focused niet meer (het veroorzaakte vervelende auto-scrolling in lange vakken).
  • -
  • Een link in de vakpagina voor leerlingen om hun lidmaatschap zelf op te zeggen.
  • -
  • Een link in de vakpagina voor leerlingen om hun wachtwoord te wijzigen.
  • -
  • Leerlingen kan het bekijken van hun eigen activiteitenrapporten toegestaan worden (vakinstelling).
  • -
  • Leraren kunnen door vakbestanden bladeren op zoek naar afbeeldingen wanneer ze gebruik maken van de nieuwe editor.
  • -
  • Nieuwe afbeelding van een lege cel als bestemming bij het verplaatsen van activiteiten.
  • -
  • Binnenkomsten worden nu geregistreerd per vak, zodat de deelnemers lijsten meer betekenis hebben.
  • -
  • De activiteitennavigatiebalk heeft nu knoppen voor vorige en volgende activiteit.
  • -
  • De data van bestanden waren niet juist op sommige systemen, dit is nu opgelost.
  • -
  • Oude chatgebruikers worden niet langer weergegeven in de recente activiteiten.
  • -
+
  • Betere fout berichtgeving bij het toevoegen of het bijwerken van activiteiten.
  • +
  • Zoekveld auto-focused niet meer (het veroorzaakte vervelende auto-scrolling in lange vakken).
  • +
  • Een link in de vakpagina voor leerlingen om hun lidmaatschap zelf op te zeggen.
  • +
  • Een link in de vakpagina voor leerlingen om hun wachtwoord te wijzigen.
  • +
  • Leerlingen kan het bekijken van hun eigen activiteitenrapporten toegestaan worden (vakinstelling).
  • +
  • Leraren kunnen door vakbestanden bladeren op zoek naar afbeeldingen wanneer ze gebruik maken van de nieuwe editor.
  • +
  • Nieuwe afbeelding van een lege cel als bestemming bij het verplaatsen van activiteiten.
  • +
  • Binnenkomsten worden nu geregistreerd per vak, zodat de deelnemers lijsten meer betekenis hebben.
  • +
  • De activiteitennavigatiebalk heeft nu knoppen voor vorige en volgende activiteit.
  • +
  • De data van bestanden waren niet juist op sommige systemen, dit is nu opgelost.
  • +
  • Oude chatgebruikers worden niet langer weergegeven in de recente activiteiten.
  • + +
    Site beheer
      -
    • Een belangrijke veiligheidsaanpassing welke voorkomt dat leraren inloggen als beheerders die leerling zijn in hun vak.
    • -
    • Nieuwe instelling "verplichtlogin" kan mensen dwingen in te loggen voor ze maar iets van de site kunnen zien.
    • +
    • Een belangrijke veiligheidsaanpassing welke voorkomt dat leraren inloggen als beheerders die leerling zijn in hun vak.
    • +
    • Nieuwe instelling "verplichtlogin" kan mensen dwingen in te loggen voor ze maar iets van de site kunnen zien.
    • Nieuwe instelling "toegangvoorgoogle" laat Google en mensen die doorverwezen zijn door Google toe binnen te gaan als gast.
    • -
    • Nieuwe instelling "tijdzone" laat het instellen van een standaard tijdzone voor de hele site toe.
    • -
    • Nieuwe instelling "verwijderonbevestigd" specificeert de tijd dat we wachten op de bevestiging van emailaccounts.
    • -
    • Nieuwe instelling "stauitschrijventoe" stelt leerlingen in staat of juist niet om het lidmaatschap voor vakken op te zeggen.
    • +
    • Nieuwe instelling "tijdzone" laat het instellen van een standaard tijdzone voor de hele site toe.
    • +
    • Nieuwe instelling "verwijderonbevestigd" specificeert de tijd dat we wachten op de bevestiging van emailaccounts.
    • +
    • Nieuwe instelling "stauitschrijventoe" stelt leerlingen in staat of juist niet om het lidmaatschap voor vakken op te zeggen.
    • Nieuwe instelling "volledigenaamweergave" laat het overschrijven van de opmaak van de volledige naam van gebruikers toe zodat leerlingen alleen "voornaam achternaam", "achternaam voornaam" of "voornaam" kunnen zien.
    • -
    • De leraar of beheerder kan het emailadres van individuele gebruikers uitschakelen (bruikbaar bij het behandelen van mail accounts die afstuiten).
    • -
    • Upload grootte kan nu worden beheerd door heel Moodle door gebruik van "maxbytes". Er is een site limiet (begrensd door de huidige PHP limieten), welke op zichzelf de bovenste grens is voor vakken limieten, welke de bovenste grens is voor activiteiten limieten.
    • -
    • Moodle cookies kunnen aangepast worden (helpt als meerdere Moodles op een site worden gebruikt).
    • +
    • De leraar of beheerder kan het emailadres van individuele gebruikers uitschakelen (bruikbaar bij het behandelen van mail accounts die afstuiten).
    • +
    • Upload grootte kan nu worden beheerd door heel Moodle door gebruik van "maxbytes". Er is een site limiet (begrensd door de huidige PHP limieten), welke op zichzelf de bovenste grens is voor vakken limieten, welke de bovenste grens is voor activiteiten limieten.
    • +
    • Moodle cookies kunnen aangepast worden (helpt als meerdere Moodles op een site worden gebruikt).
    • Ingevoegd script voor de analyse van de database functionering (admin/dbperformance.php).
    • -
    • Ingevoegd standalone script om een server te checken op Moodle congruentie(lib/compatible.php)
    • -
    • Als een bestand genaamd cronextra.php bestaat in de dataroot zal de cron deze ook uitvoeren. Dit staat sites toe "speciale" onderhouds voorzieningen te hebben.
    • +
    • Ingevoegd standalone script om een server te checken op Moodle congruentie(lib/compatible.php)
    • +
    • Als een bestand genaamd cronextra.php bestaat in de dataroot zal de cron deze ook uitvoeren. Dit staat sites toe "speciale" onderhouds voorzieningen te hebben.
    • De opmaak van vakken zijn nu meer als plug-ins in verschillende mappen.
    • -
    • Gebruikers kunnen nu geüpload worden vanuit tekstbestanden.
    • -
    • Als $CFG->disableuserimages is gedefenieerd (in config.php) dan kunnen gebruikers afbeeldingen niet verander worden.
    • -
    • Als $CFG->admineditalways is gedefinieerd kan de beheerder een bijdrage ten alle tijde bewerken.
    • -
    • Als $CFG->filterall is gedefinieerd dan zullen zelfs kleine dingen als forum onderwerpen en activiteitennamen gefilterd worden.
    • -
    • Ondersteuning voor beperkte demo gebruikers (bijvoorbeeld de teacher demo op Moodle.org) - gebruikersnamen kunnen toegevoegd worden aan een lijst met namen in config.php. bijv.$CFG->restrictusers = 'teacher,fred';
    • +
    • Gebruikers kunnen nu geüpload worden vanuit tekstbestanden.
    • +
    • Als $CFG->disableuserimages is gedefenieerd (in config.php) dan kunnen gebruikers afbeeldingen niet verander worden.
    • +
    • Als $CFG->admineditalways is gedefinieerd kan de beheerder een bijdrage ten alle tijde bewerken.
    • +
    • Als $CFG->filterall is gedefinieerd dan zullen zelfs kleine dingen als forum onderwerpen en activiteitennamen gefilterd worden.
    • +
    • Ondersteuning voor beperkte demo gebruikers (bijvoorbeeld de teacher demo op Moodle.org) - gebruikersnamen kunnen toegevoegd worden aan een lijst met namen in config.php. bijv.$CFG->restrictusers = 'teacher,fred';
    -
    Thema's
    -
      -
    • Aanpassingen voor Internet Explorer maken het gebruik van het style sheet stabieler.
    • -
    • Allerlei aanpassingen en verbeteringen aan thema's. Aangepaste thema's vereisen upgrading!
    • +
      Thema's
      +
      +
        +
      • Aanpassingen voor Internet Explorer maken het gebruik van het style sheet stabieler.
      • +
      • Allerlei aanpassingen en verbeteringen aan thema's. Aangepaste thema's vereisen upgrading!
      -
      Vertalingen
      -
      +
      Vertalingen
      +
        -
      • Nieuwe talen: Galego en Litouws.
      • -
      • Verbeterde taal bewerkings interface. Het laat toe de huidige taal te kiezen en laat het afzonderlijk bewerken van elk bestand toe.
      • -
      • De lijst met landennamen kan nu vertaald worden, zoals ook de editor knoppen, de namen van smilies en de bestand groottes (Mb, Gb etc)
      • -
      • Taal pakketten kunnen nu de taalrichting definiëren (van rechts naar links of van links naar rechts).
      • -
      • Taalpakketten kunnen nu de volgorde definiëren in welke de namen van personen weergegeven zouden moeten worden.
      • -
      • Taalbestanden zijn nu geschreven gebruik makend van enigszins meer efficiënte PHP code.
      • -
      • Eindelijk af van de onzinnige linefeeds in de strings met meerdere regels.
      • -
      • Vakken kunnen een taal voor alle gebruikers afdwingen.
      • +
      • Nieuwe talen: Galego en Litouws.
      • +
      • Verbeterde taal bewerkings interface. Het laat toe de huidige taal te kiezen en laat het afzonderlijk bewerken van elk bestand toe.
      • +
      • De lijst met landennamen kan nu vertaald worden, zoals ook de editor knoppen, de namen van smilies en de bestand groottes (Mb, Gb etc)
      • +
      • Taal pakketten kunnen nu de taalrichting definiëren (van rechts naar links of van links naar rechts).
      • +
      • Taalpakketten kunnen nu de volgorde definiëren in welke de namen van personen weergegeven zouden moeten worden.
      • +
      • Taalbestanden zijn nu geschreven gebruik makend van enigszins meer efficiënte PHP code.
      • +
      • Eindelijk af van de onzinnige linefeeds in de strings met meerdere regels.
      • +
      • Vakken kunnen een taal voor alle gebruikers afdwingen.
      -
      -Backup / Terugzetten
      +
      Backup / Terugzetten
      • Automatische backups kunnen door de beheerder gepland worden voor alle vakken tegelijk.
      • -
      • Statistieken kunnen volledig worden teruggezet.
      • -
      • Alle benodigde gebruikers worden nu in de vak backups ingevoegd (zelfs als ze niet meer ingeschreven zijn)
      • +
      • Statistieken kunnen volledig worden teruggezet.
      • +
      • Alle benodigde gebruikers worden nu in de vak backups ingevoegd (zelfs als ze niet meer ingeschreven zijn)
      • Allerlei aanpassingen en verbeteringen.
      -
      Tekst Filters en Formatting
      +
      Tekst Filters en Formatting
      +
        -
      • Waarschuwing: de nieuwe tekst filter kan de belasting op je server verhogen, vooral wanneer complexe filters worden gebruikt. Gebruik ze voorzichtig.
      • -
      • De nieuwe woordenlijst filter kan links creëren naar woordenlijst items van overeenkomstige worden door de gehele Moodle.
      • -
      • De nieuwe TeX filter kan TeX code die waar ook in Moodle gevonden word omzetten in werkelijke wiskundige notaties (GIF formaat afbeelding). Er is ook een algebra filter met een makkelijker input formaat (meer als rekenmachines).
      • -
      • De nieuwe censuur filter kan ingeschakeld worden om vieze woorden uit te filteren.
      • -
      • De nieuwe multilang filter staat toe om tekst in meerdere talen in te voeren en alleen de beste wordt getoond aan elke gebruiker (afhankelijk van hun taal instelling).
      • -
      • De tag kan gebruikt worden om autolinken te voorkomen in een tekstpassage.
      • -
      • Meerdere tags zijn nu toegestaan, inclusief en alle tags.
      • -
      • Sommige gebieden waar tekst niet juist gefilterd werd (veiligheids risoco) zijn nu aangepast.
      • +
      • Waarschuwing: de nieuwe tekst filter kan de belasting op je server verhogen, vooral wanneer complexe filters worden gebruikt. Gebruik ze voorzichtig.
      • +
      • De nieuwe woordenlijst filter kan links creëren naar woordenlijst items van overeenkomstige worden door de gehele Moodle.
      • +
      • De nieuwe TeX filter kan TeX code die waar ook in Moodle gevonden word omzetten in werkelijke wiskundige notaties (GIF formaat afbeelding). Er is ook een algebra filter met een makkelijker input formaat (meer als rekenmachines).
      • +
      • De nieuwe censuur filter kan ingeschakeld worden om vieze woorden uit te filteren.
      • +
      • De nieuwe multilang filter staat toe om tekst in meerdere talen in te voeren en alleen de beste wordt getoond aan elke gebruiker (afhankelijk van hun taal instelling).
      • +
      • De tag kan gebruikt worden om autolinken te voorkomen in een tekstpassage.
      • +
      • Meerdere tags zijn nu toegestaan, inclusief en alle tags.
      • +
      • Sommige gebieden waar tekst niet juist gefilterd werd (veiligheids risoco) zijn nu aangepast.
      -
      Developer API
      +
      Developer API
      +
        -
      • Een nieuwe Coding guide is beschikbaar.
      • -
      • Een nieuwe Philosophy guide is beschikbaar ;-)
      • -
      • Verbeteringen aan het template voor nieuwe modules.
      • -
      • Modules zouden nu de minimale versie van Moodle moeten specificeren waarmee zij congruent zijn.
      • -
      • Scripts kunnen naar print_header() specificeren of de pagina pure XML is.
      • -
      • Elke module kan gebruikers voorkeuren opslaan en terughalen die tussen log in's blijven bestaan.
      • +
      • Een nieuwe Coding guide is beschikbaar.
      • +
      • Een nieuwe Philosophy guide is beschikbaar ;-)
      • +
      • Verbeteringen aan het template voor nieuwe modules.
      • +
      • Modules zouden nu de minimale versie van Moodle moeten specificeren waarmee zij congruent zijn.
      • +
      • Scripts kunnen naar print_header() specificeren of de pagina pure XML is.
      • +
      • Elke module kan gebruikers voorkeuren opslaan en terughalen die tussen log in's blijven bestaan.
      -
      Chats
      +
      Chats
      +
        -
      • Chat sessies kunnen nu verwijderd worden.
      • -
      • Geplande chattijden laten de tijdszone zien ter verduidelijking.
      • +
      • Chat sessies kunnen nu verwijderd worden.
      • +
      • Geplande chattijden laten de tijdszone zien ter verduidelijking.
      -
      Forums
      +
      Forums
      +
        -
      • Voorkeuren voor de forum weergave worden onthouden tussen log in's.
      • -
      • "Toon discussiestart" link in alle bijdragen voor snellere navigatie door forums.
      • +
      • Voorkeuren voor de forum weergave worden onthouden tussen log in's.
      • +
      • "Toon discussiestart" link in alle bijdragen voor snellere navigatie door forums.
      • Anchor tags kunnen naar indivuele bijdragen refereren in alle weergaven.
      • -
      • Verbeteringen aan de cron taak wanneer deze handmatig wordt uitgevoerd, zowel als logging en mail fouten.
      • -
      • Alleen print de resultaten knop als er resultaten behaald kunnen worden.
      • -
      • Grote verbeteringen aan de email tekst versies van HTML forum bijdragen.
      • -
      • Als er geantwoord wordt, wordt een beeld van andere antwoorden getoond.
      • -
      • Als de HTML-editor wordt gebruikt voor bijdragen, worden geen andere opmaak opties getoond.
      • +
      • Verbeteringen aan de cron taak wanneer deze handmatig wordt uitgevoerd, zowel als logging en mail fouten.
      • +
      • Alleen print de resultaten knop als er resultaten behaald kunnen worden.
      • +
      • Grote verbeteringen aan de email tekst versies van HTML forum bijdragen.
      • +
      • Als er geantwoord wordt, wordt een beeld van andere antwoorden getoond.
      • +
      • Als de HTML-editor wordt gebruikt voor bijdragen, worden geen andere opmaak opties getoond.
      -
      Logboeken
      +
      Logboeken
      +
        -
      • Logboek vragen kunnen nu gebruik maken van de HTMLeditor.
      • -
      • Een aantal aanpassingen in de rapport pagina als logboek bijdragen gewaardeerd worden.
      • +
      • Logboek vragen kunnen nu gebruik maken van de HTMLeditor.
      • +
      • Een aantal aanpassingen in de rapport pagina als logboek bijdragen gewaardeerd worden.
      -
      Testen
      +
      Testen
      +
        -
      • Vragen en categoriën kunnen nu bewerkt worden zonder een test te openenen.
      • -
      • Alle vragen kunnen nu elk van de mogelijke Moodle opmaken gebruiken.
      • -
      • Nieuw importeer opmaak: GIFT opmaak (dit is de nieuwe standaard opmaak)
      • -
      • Nieuw importeer opmaak: Course Test Manager
      • -
      • Nieuw importeer opmaak: WebCT opmaak
      • -
      • Nieuw importeer opmaak: Aiken opmaak
      • +
      • Vragen en categoriën kunnen nu bewerkt worden zonder een test te openenen.
      • +
      • Alle vragen kunnen nu elk van de mogelijke Moodle opmaken gebruiken.
      • +
      • Nieuw importeer opmaak: GIFT opmaak (dit is de nieuwe standaard opmaak)
      • +
      • Nieuw importeer opmaak: Course Test Manager
      • +
      • Nieuw importeer opmaak: WebCT opmaak
      • +
      • Nieuw importeer opmaak: Aiken opmaak
      • Korte antwoord vragen kunnen nu wildcards gebruiken voor overeenkomsten bijvoorbeeld wild*rds.
      • Afbeelding werken nu in vragen uit extern gepubliceerde categorieën.
      • -
      • Het overzichtsrapport is verbeterd door meer informatie te laten zien en het verwijderen van pogingen toe te staan.
      • -
      • Een nieuwe gedetailleerd testrapport voor statistische analyses.
      • -
      • Alle vraagtypes kunnen nu maximaal 10 antwoorden hebben.
      • -
      • Menu's in test bewerken hebben geen submit knoppen meer nodig (gewoon selecteren vanuit het menu)
      • +
      • Het overzichtsrapport is verbeterd door meer informatie te laten zien en het verwijderen van pogingen toe te staan.
      • +
      • Een nieuwe gedetailleerd testrapport voor statistische analyses.
      • +
      • Alle vraagtypes kunnen nu maximaal 10 antwoorden hebben.
      • +
      • Menu's in test bewerken hebben geen submit knoppen meer nodig (gewoon selecteren vanuit het menu)
      • Opgeloste bug die zich voordeed bij het herberekenen van sommige testen die willekeurige vragen bevatten.
      • -
      • Opgeloste bug die zich voordeed in backups van testen die willekeurige vragen bevatten.
      • -
      • Vele andere kleine bugs opgelost.
      • +
      • Opgeloste bug die zich voordeed in backups van testen die willekeurige vragen bevatten.
      • +
      • Vele andere kleine bugs opgelost.
      -
      Bronnen
      +
      Bronnen
      +
        -
      • Leraren kunnen veel directer door bestanden bladeren als ze een geüpload bestand creëren.
      • -
      • Nieuwe instellingen die een standaard URL toelaten, een standaard zoekpagina en standaard popup instellingen.
      • -
      • Geüploade bestanden kunnen ook in popups verschijnen.
      • +
      • Leraren kunnen veel directer door bestanden bladeren als ze een geüpload bestand creëren.
      • +
      • Nieuwe instellingen die een standaard URL toelaten, een standaard zoekpagina en standaard popup instellingen.
      • +
      • Geüploade bestanden kunnen ook in popups verschijnen.
      • Veel betere weergave van popups wanneer de navigatiebar gebruikt wordt om daar te komen.
      • -
      • MP3 bestanden worden nu gestreamd gebruik makend van een ingebouwde Flash MP3 speler.
      • -
      • Video bestanden (Media player, Quicktime) zijn ingebed gebruik makend van lokale plugins.
      • +
      • MP3 bestanden worden nu gestreamd gebruik makend van een ingebouwde Flash MP3 speler.
      • +
      • Video bestanden (Media player, Quicktime) zijn ingebed gebruik makend van lokale plugins.
      -
      Workshops
      +
      Workshops
      +
        -
      • Veranderingen in het omgaan met leerlingevaluaties.
      • -
      • Nieuwe evaluatie fase.
      • -
      • Nieuwe opties voor de overzichtstabel voor ingezonden werk.
      • +
      • Veranderingen in het omgaan met leerlingevaluaties.
      • +
      • Nieuwe evaluatie fase.
      • +
      • Nieuwe opties voor de overzichtstabel voor ingezonden werk.
      -
      Allerlei
      +
      Allerlei
      +
        -
      • Moodle negeert alle folders die Frontpage mogelijk heeft toegevoegd. (_vti_cnf).
      • -
      • Verbeterde HTML -> XHTML op veel plaatsen.
      • -
      • Veel verbeterigen voor non-MySQL databases
      • -
      • Een aantal hard gecodeerde tekst strings in Moodle zijn vertaalbaar gemaakt.
      • -
      • Data in het gebruikersprofiel wordt nu correct opgeschoond.
      • -
      • Verbeteringen wanneer Moodle is ingebed in een frame (bijvoorbeeld in Postnuke)
      • -
      • Bug aanpassingen in de Wiki modus.
      • -
      • Beheerder kan niet langer externe accounts bewerken.
      • -
      • Qmail gebruikers kunnen "qmail" in het smtphosts veld gebruiken voor betere resultaten.
      • -
      • Meerdere methodes voor doorverwijzen, om om sommige browser bugs heen te werken.
      • +
      • Moodle negeert alle folders die Frontpage mogelijk heeft toegevoegd. (_vti_cnf).
      • +
      • Verbeterde HTML -> XHTML op veel plaatsen.
      • +
      • Veel verbeterigen voor non-MySQL databases
      • +
      • Een aantal hard gecodeerde tekst strings in Moodle zijn vertaalbaar gemaakt.
      • +
      • Data in het gebruikersprofiel wordt nu correct opgeschoond.
      • +
      • Verbeteringen wanneer Moodle is ingebed in een frame (bijvoorbeeld in Postnuke)
      • +
      • Bug aanpassingen in de Wiki modus.
      • +
      • Beheerder kan niet langer externe accounts bewerken.
      • +
      • Qmail gebruikers kunnen "qmail" in het smtphosts veld gebruiken voor betere resultaten.
      • +
      • Meerdere methodes voor doorverwijzen, om om sommige browser bugs heen te werken.
      • Kleine verbeteringen aan de weergave van cijfers in de cijferlijsten.
      • -
      • Meer studenten profiel velden kunnen bewerkt worden zoals afdeling en instituut en deze kunnen ook bijgeschreven worden in cijfer lijsten in tekst of Excel.
      • -
      • Als een leerling wordt toegevoegd als leraar, worden ze automatisch als leerling uitgeschreven.
      • -
      • Upgraded ADOdb (database layer)
      • -
      -
      -

      New in Moodle 1.1.1 (10 September, 2003):

      -
        -
        -
         
        -
        General Fixes
        -
        -
        -
        -
          -
        • Translation improvements in many languages
        • -
        • Frame fix when switching languages in documentation
        • -
        • All short PHP tags removed ... short_tags is no longer a requirement
        • -
        • Forum search results link using anchor tag for better context
        • -
        • Removed target from "delete" link on user editing page
        • -
        • 'Search' on social format moved closer to the top to prevent browser - self-scrolling
        • -
        • Page redirection is faster and no longer causes intermediate page - to be stored in IE history
        • -
        • Course listings improved when courses are displayed, including more - information
        • -
        • Category listings show courses in full when there are under ten courses
        • -
        • Invisible courses are always shown last in My Courses
        • -
        • Course creators can now see all hidden categories and courses
        • -
        • Styles added for category and course names
        • -
        • Removed tags from question text on quiz 'simplestat' report
        • -
        • Added percentages to downloaded data from 'simplestat' report
        • -
        • Allow external deep linking using guest account ?username=guest
        • -
        • Any admin can now add/remove course creators
        • -
        • Primary admin can now update own username/password even with external authentication
        • -
        • Quizzes can now be specified as having "no grade" and no grades will be shown
        • -
        • When editing a language, missing strings files are created if possible
        • -
        • Fixed bug in weekly journal date calculations
        • -
        • Fixed bug in config.php that made error_reporting not work
        • -
        • Fixed bug when editing user name with quotes in it
        • -
        • Fixed bug in email obfuscation for email addresses with numbers in - them
        • -
        • Fixed missing PostgreSQL schema for chat module
        • -
        • Fixed several typos in PostgreSQL upgrading code
        • -
        • Fixed some uninitialised variables
        • -
        • Several bugs fixed in Workshop module
        • -
        -
        -
        -
      -
      - - - -

      New in Moodle 1.1 (28 August, 2003):

      -
        -
        -
         
        -
        Major Changes
        -
        -
        -
        -
          -
        • A completely new backup system for backup and restore - of courses (Thanks, Eloy!)
        • -
        • A new workshop module for peer grading (Thanks, Ray!)
        • -
        • A new chat module for synchronous discussions
        • -
        • All-new course manager to handle very large numbers - of courses (tested with 3700)
        • -
        • Custom-defined grading scales that can be used throughout - a course
        • -
        • Performance improvements in many areas
        • -
        -
        -
        -
        -
        General
        -
        -
        -
        -
          -
        • Clean up of the whole admin menu organisation to make it clearer
        • -
        • Categories can be nested and sorted alphabetically or manually
        • -
        • Courses and whole categories can be hidden from students
        • -
        • Course descriptions and names can be searched for keywords
        • -
        • Large categories are now completely paged
        • -
        • Improved web caching for stylesheets and images
        • -
        • "My courses" display on the home page when logged in.
        • -
        • Inclusion of non-linked page to display ALL user pictures at once - (see /userpix)
        • -
        • The "secureforms" feature now defaults to OFF.
        • -
        • Moodle now doesn't care if "magic quotes" is on or off.
        • -
        • Images in /pix were rearranged and tidied up
        • -
        • HTML email is better formatted for wider compatibility
        • -
        • Mail bounces are now sent to the admin user
        • -
        • Better cron tasks (less CPU used) and duplicate enrolments are now - cleaned
        • -
        • Improved display of logs with infinite paging and increased flexibility
        • -
        • User log graphs now work at site-level (showing ALL logs on the site)
        • -
        • People with manual accounts can now recover their password
        • -
        • Improved system for defining/printing help files for major activity - modules
        • -
        • Activity modules can now have settings
        • -
        • Email addresses are all completely obfuscated (to fool web spiders)
        • -
        • There is now an index to the help files
        • -
        • Library (Mark Kimes' add-on) is now supported if it is installed (see Moodle contrib for Library source)
        • -
        -
        -
        -
        -
        -
        Courses
        -
        -
        -
        -
          -
        • Teachers can now have their course editing privileges removed
        • -
        • Teachers can now manually enrol students if they want to
        • -
        • Teacher management is now all combined in one interface
        • -
        • Activities can be moved any distance with two clicks
        • -
        • Topics/weeks can now be moved up and down
        • -
        • Pop-up menu to quickly switch between topics/weeks when collapsed
        • -
        • When self-enrolling, students are notified and given a chance to cancel
        • -
        • Teachers and students see list of "My Courses" on course - home pages.
        • -
        • Grades can be hidden from students if not needed
        • -
        -
        -
        -
        -
        -
        Languages
        -
        -
        -
        -
          -
        • Hungarian and Greek have been added, - and there are lots of other updates. As usual, the language packs within - this release may not be fully completed yet. You can always download - the newest language packs from http://moodle.org/download/lang/.
        • -
        • Updates and fixes to most languages
        • -
        • Languages now have a parent language (for displaying missing strings)
        • -
        • Some fixes for locales and time display in several languages
        • -
        • es_mx is being phased out in favour of "es" (International - Spanish)
        • -
        -
        -
        -
        -
        -
        Forum
        -
        -
        -
        -
          -
        • Much improved searching, with multiple keywords, paging etc
        • -
        • Forum grading can be either off, used by everyone, or used only by teachers
        • -
        • Forum grading can use custom scales or numbers
        • -
        • A date range can be set to restrict the posts that can be graded.
        • -
        • Admin now has access to some settings via Admin -> Modules -> Forums
        • -
        • After editing a post, user is returned to post in context
        • -
        • Attached images are displayed inline
        • -
        • Email copies in plain text format now print URLs nicely
        • -
        -
        -
        -
        -
        Quiz
        -
        -
        -
        -
          -
        • New question type: Embedded Answers (Cloze) - allows text passages - with embedded answers
        • -
        • New question type: Numerical - allows a range of numerical answers - to be entered
        • -
        • New question type: Description - not a real question, it allows text/graphics - to be inserted anywhere
        • -
        • Expanded quiz reporting with modular report plugins
        • -
        • New feature for repeat attempts, where each attempt builds on the - last
        • -
        • If the quiz is closing within the next 24 hours, a small countdown - clock is shown in the title bar and alerts warn at ten minutes and zero - minutes.
        • -
        • Some refactoring to the quiz code to make it easier to extend with - new question types
        • -
        -
        -
        -
        -
        -
        Resources
        -
        -
        -
        -
          -
        • Web links can now be in very customisable pop-up windows.
        • -
        • Admin now has access to some settings via Admin -> Modules -> - Resources
        • -
        -
        -
        -
        -
        Some of the more annoying bugs recently fixed
        -
        -
        -
        -
          -
        • Moving posts now also moves attachments
        • -
        • No more warnings when looking for uploaded files in an empty course
        • -
        • Students no longer always get plain-format mail on force-subscribed - forums
        • -
        • Cookies can no longer interfere with the admin setup during installation
        • -
        • Effectively no limit to the number of activities per section
        • -
        • Several fixes when dealing with zip files, especially on Windows
        • -
        • Admins can now edit accounts created from external databases
        • -
        • Session no longer conflicts with other software
        • -
        • Excel files now work on non-Intel machines
        • -
        -
        -
        -
        -
         
        -
        -
         
        -
      -
      - -

      New in Moodle 1.0.9 (29th May, 2003) :

      -
        -
        -
        General
        -
        -
      • Various optimisations and significant performance enhancements
      • -
      • Several obscure security fixes
      • -
      • Moodle is now well-behaved when enclosed within a frame
      • -
      • Richtext editor can now be used in more text-editing fields
      • -
      • New format "Plain text format", useful when posting code or HTML.
      • -
      • New format "Wiki format", allows Wiki-style tagging in most places
      • -
      • New popup allows emoticons/smilies to be inserted by clicking on images
      • -
      • Ability to specify permissions of new folders and files created on the server
      • -
      • Some fixes for servers running in Safe Mode (some file problems remain)
      • -
      • Various fixes for cleaning some external text of quotes, etc
      • -
      • Various fixes for PostgreSQL 7.3 compatibility
      • -
      • Started migration of HTML code towards XHTML Transitional
      • -
      • Countless other little fixes all over the place
      • -
        -
        Languages
        -
        -
      • 10 new language packs! Argentinian Spanish, Czech, Portuguese, Slovakian, Romanian, Danish, Russian, Polish, Chinese Traditional and French Canadian.
      • -
      • Fixes and upgrades to almost all language packs
      • -
      • Language can be specified for the current session (see menu on home page and login page) and can be changed on any page by something to the url, eg: http://moodle.org/?lang=ru
      • -
      • Language menu can be restricted to a subset of languages and even removed. -
      • Truetype fonts are now part of the language packs
      • -
      • ALL dates/times can now be reformatted as part of the language pack
      • -
      • A small but annoying bug was fixed with the web-based language editor on Windows servers that caused language files to grow
      • -
        -
        Developers
        -
        -
      • Global debug variable gives more feedback about uninitialised variables and the like
      • -
      • Various fixes to tidy up and further standardise some of the PHP code
      • -
      • Various fixes for robustness (ensuring variables are always initialised)
      • -
        -
        Admin
        -
        -
      • Some changed options and code in config-dist.php (if upgrading, compare with your current config.php or rebuild your config.php from scratch)
      • -
      • Many changes to themes - authors of custom themes should read theme/UPGRADE.txt
      • -
      • New moodle.org registration function for security notifications etc
      • -
      • Admin directory can be moved from /admin to something else (see config-dist.php)
      • -
      • User listing is now paged, and can now be searched for strings
      • -
      • Module management: activity modules can now be individually disabled or deleted completely
      • -
      • Improvements to the language editing page
      • -
      • Better checking of PHP environment during installation, with warnings
      • -
      • Cleaner installation procedure.
      • -
        -
        User management
        -
        -
      • New role: Course creator - just like teacher but can also create new courses
      • -
      • New authentication plug-in named "manual", prevents users from creating their own accounts
      • -
      • "Forgot Password" routine now uses an email confirmation before resetting password
      • -
        -
        Courses
        -
        -
      • Activities on the course page now have a little button to hide/show that activity to students
      • -
      • Whole topics/weeks can also now be hidden or shown
      • -
      • The list of participants now has some paging, to cope with very large classes
      • -
      • Zip/Unzip is now supported by an internal zip library, removing - the dependence on external programs to do this. This also means that - zip/unzip now works on Windows.
      • -
        -
        Assignments
        -
        -
      • Assignment submissions can be sorted
      • -
      • Assignment notification mail isn't sent to unenrolled students
      • -
        -
        Forums
        -
        -
      • Display of forum discussions list is greatly improved
      • -
      • Whole discussions can be moved to any other forum with a single click
      • -
      • Date/time of posts is now "last modified", not "created"
      • -
      • Blank subject-lines or messages are now prevented
      • -
      • More intelligent parsing and display of text in posts
      • -
      • Force Subscribe now works on the "Site News" forum (mails all active students/teachers)
      • -
      • Better handling of mailouts to prevent the possibility of double copies - that sometimes happened with very large classes
      • -
        -
        Workshop Assignment module (not included: available soon as a separate download)
        -
        -
      • A very interesting new module contributed by Ray Kingdon,
      • -
      • A flexible tool that implements a variety of peer-grading and - example-setting schemes that involve a whole group in examining - and grading pieces of work.
      • -
        -
        Quizzes
        -
        -
      • New question type, Random Question (selects from all questions in the same category)
      • -
      • New question type, Matching Question (student must match answers to questions)
      • -
      • New question type, Random Matching Short-Answers (randomly creates Matching Questions - from the available Short Answer questions in the same category)
      • -
      • Quiz question import from text files (modular design allows expansion to new formats - a beta Blackboard module is included)
      • -
      • 'Create multiple questions' wizard to quickly create a random quiz
      • -
      • Quiz questions may be randomly shuffled
      • -
      • Quiz answers (multiple choice, etc) may be randomly shuffled
      • -
      • Fixed off-by-one error when "Save Grades" button wasn't used.
      • -
      • Regrading works properly if the quiz has been changed
      • -
      • Editing a question after it's already been used in a quiz no longer affects quiz results
      • -
      • Multiple choice answers are labelled a,b,c not 1,2,3
      • -
        -
        Resources
        -
        -
      • Better performance when editing large text or HTML resources
      • -
      • Plain images are now display centered within a proper web page (not raw).
      • -
      • Wiki format added as a new option for Resource pages
      • -
        -
        Custom Themes
        -
        -
      • A number of new styles have been added to all built-in themes. Some of these are ESSENTIAL - to viewing some of the new features. PLEASE SEE - theme/UPGRADE.txt - TO SEE THE CHANGES YOU WILL HAVE TO MAKE TO OLDER THEMES.
      • -
      • Custom themes now have the capability to re-define all the little button graphics. - There is a new entry in theme/x/config.php ($THEME->custompix) and a new - optional subdirectory "pix". See the theme cordoroyblue for an example.
      • -
        -
        -
      -
      - - -

      Older releases can be seen in the Moodle.org announcement forum. - - +

    • Meer studenten profiel velden kunnen bewerkt worden zoals afdeling en instituut en deze kunnen ook bijgeschreven worden in cijfer lijsten in tekst of Excel.
    • +
    • Als een leerling wordt toegevoegd als leraar, worden ze automatisch als leerling uitgeschreven.
    • +
    • Upgraded ADOdb (database layer)
    • +
    +
    +

    New in Moodle 1.1.1 (10 September, 2003):

    +
    +
    +
     
    +
    General Fixes
    +
    +
    +
    +
      +
    • Translation improvements in many languages
    • +
    • Frame fix when switching languages in documentation
    • +
    • All short PHP tags removed ... short_tags is no longer a requirement
    • +
    • Forum search results link using anchor tag for better context
    • +
    • Removed target from "delete" link on user editing page
    • +
    • 'Search' on social format moved closer to the top to prevent browser self-scrolling
    • +
    • Page redirection is faster and no longer causes intermediate page to be stored in IE history
    • +
    • Course listings improved when courses are displayed, including more information
    • +
    • Category listings show courses in full when there are under ten courses
    • +
    • Invisible courses are always shown last in My Courses
    • +
    • Course creators can now see all hidden categories and courses
    • +
    • Styles added for category and course names
    • +
    • Removed tags from question text on quiz 'simplestat' report
    • +
    • Added percentages to downloaded data from 'simplestat' report
    • +
    • Allow external deep linking using guest account ?username=guest
    • +
    • Any admin can now add/remove course creators
    • +
    • Primary admin can now update own username/password even with external authentication
    • +
    • Quizzes can now be specified as having "no grade" and no grades will be shown
    • +
    • When editing a language, missing strings files are created if possible
    • +
    • Fixed bug in weekly journal date calculations
    • +
    • Fixed bug in config.php that made error_reporting not work
    • +
    • Fixed bug when editing user name with quotes in it
    • +
    • Fixed bug in email obfuscation for email addresses with numbers in them
    • +
    • Fixed missing PostgreSQL schema for chat module
    • +
    • Fixed several typos in PostgreSQL upgrading code
    • +
    • Fixed some uninitialised variables
    • +
    • Several bugs fixed in Workshop module
    • +
    +
    +
    +
    +
    +

    New in Moodle 1.1 (28 August, 2003):

    +
    +
    +
     
    +
    Major Changes
    +
    +
    +
    +
      +
    • A completely new backup system for backup and restore of courses (Thanks, Eloy!)
    • +
    • A new workshop module for peer grading (Thanks, Ray!)
    • +
    • A new chat module for synchronous discussions
    • +
    • All-new course manager to handle very large numbers of courses (tested with 3700)
    • +
    • Custom-defined grading scales that can be used throughout a course
    • +
    • Performance improvements in many areas
    • +
    +
    +
    +
    +
    General
    +
    +
    +
    +
      +
    • Clean up of the whole admin menu organisation to make it clearer
    • +
    • Categories can be nested and sorted alphabetically or manually
    • +
    • Courses and whole categories can be hidden from students
    • +
    • Course descriptions and names can be searched for keywords
    • +
    • Large categories are now completely paged
    • +
    • Improved web caching for stylesheets and images
    • +
    • "My courses" display on the home page when logged in.
    • +
    • Inclusion of non-linked page to display ALL user pictures at once (see /userpix)
    • +
    • The "secureforms" feature now defaults to OFF.
    • +
    • Moodle now doesn't care if "magic quotes" is on or off.
    • +
    • Images in /pix were rearranged and tidied up
    • +
    • HTML email is better formatted for wider compatibility
    • +
    • Mail bounces are now sent to the admin user
    • +
    • Better cron tasks (less CPU used) and duplicate enrolments are now cleaned
    • +
    • Improved display of logs with infinite paging and increased flexibility
    • +
    • User log graphs now work at site-level (showing ALL logs on the site)
    • +
    • People with manual accounts can now recover their password
    • +
    • Improved system for defining/printing help files for major activity modules
    • +
    • Activity modules can now have settings
    • +
    • Email addresses are all completely obfuscated (to fool web spiders)
    • +
    • There is now an index to the help files
    • +
    • Library (Mark Kimes' add-on) is now supported if it is installed (see Moodle contrib for Library source)
    • +
    +
    +
    +
    +
    Courses
    +
    +
    +
    +
      +
    • Teachers can now have their course editing privileges removed
    • +
    • Teachers can now manually enrol students if they want to
    • +
    • Teacher management is now all combined in one interface
    • +
    • Activities can be moved any distance with two clicks
    • +
    • Topics/weeks can now be moved up and down
    • +
    • Pop-up menu to quickly switch between topics/weeks when collapsed
    • +
    • When self-enrolling, students are notified and given a chance to cancel
    • +
    • Teachers and students see list of "My Courses" on course home pages.
    • +
    • Grades can be hidden from students if not needed
    • +
    +
    +
    +
    +
    Languages
    +
    +
    +
    +
      +
    • Hungarian and Greek have been added, and there are lots of other updates. As usual, the language packs within this release may not be fully completed yet. You can always download the newest language packs from http://moodle.org/download/lang/.
    • +
    • Updates and fixes to most languages
    • +
    • Languages now have a parent language (for displaying missing strings)
    • +
    • Some fixes for locales and time display in several languages
    • +
    • es_mx is being phased out in favour of "es" (International Spanish)
    • +
    +
    +
    +
    +
    Forum
    +
    +
    +
    +
      +
    • Much improved searching, with multiple keywords, paging etc
    • +
    • Forum grading can be either off, used by everyone, or used only by teachers
    • +
    • Forum grading can use custom scales or numbers
    • +
    • A date range can be set to restrict the posts that can be graded.
    • +
    • Admin now has access to some settings via Admin -> Modules -> Forums
    • +
    • After editing a post, user is returned to post in context
    • +
    • Attached images are displayed inline
    • +
    • Email copies in plain text format now print URLs nicely
    • +
    +
    +
    +
    +
    Quiz
    +
    +
    +
    +
      +
    • New question type: Embedded Answers (Cloze) - allows text passages with embedded answers
    • +
    • New question type: Numerical - allows a range of numerical answers to be entered
    • +
    • New question type: Description - not a real question, it allows text/graphics to be inserted anywhere
    • +
    • Expanded quiz reporting with modular report plugins
    • +
    • New feature for repeat attempts, where each attempt builds on the last
    • +
    • If the quiz is closing within the next 24 hours, a small countdown clock is shown in the title bar and alerts warn at ten minutes and zero minutes.
    • +
    • Some refactoring to the quiz code to make it easier to extend with new question types
    • +
    +
    +
    +
    +
    Resources
    +
    +
    +
    +
      +
    • Web links can now be in very customisable pop-up windows.
    • +
    • Admin now has access to some settings via Admin -> Modules -> Resources
    • +
    +
    +
    +
    +
    Some of the more annoying bugs recently fixed
    +
    +
    +
    +
      +
    • Moving posts now also moves attachments
    • +
    • No more warnings when looking for uploaded files in an empty course
    • +
    • Students no longer always get plain-format mail on force-subscribed forums
    • +
    • Cookies can no longer interfere with the admin setup during installation
    • +
    • Effectively no limit to the number of activities per section
    • +
    • Several fixes when dealing with zip files, especially on Windows
    • +
    • Admins can now edit accounts created from external databases
    • +
    • Session no longer conflicts with other software
    • +
    • Excel files now work on non-Intel machines
    • +
    +
    +
    +
    +
     
    +
    +
    +
     
    +
    +
    +
    +

    New in Moodle 1.0.9 (29th May, 2003) :

    +
    +
    +
    General
    +
    +
      +
    • Various optimisations and significant performance enhancements
    • +
    • Several obscure security fixes
    • +
    • Moodle is now well-behaved when enclosed within a frame
    • +
    • Richtext editor can now be used in more text-editing fields
    • +
    • New format "Plain text format", useful when posting code or HTML.
    • +
    • New format "Wiki format", allows Wiki-style tagging in most places
    • +
    • New popup allows emoticons/smilies to be inserted by clicking on images
    • +
    • Ability to specify permissions of new folders and files created on the server
    • +
    • Some fixes for servers running in Safe Mode (some file problems remain)
    • +
    • Various fixes for cleaning some external text of quotes, etc
    • +
    • Various fixes for PostgreSQL 7.3 compatibility
    • +
    • Started migration of HTML code towards XHTML Transitional
    • +
    • Countless other little fixes all over the place
    • +
    +
    +
    Languages
    +
    +
      +
    • 10 new language packs! Argentinian Spanish, Czech, Portuguese, Slovakian, Romanian, Danish, Russian, Polish, Chinese Traditional and French Canadian.
    • +
    • Fixes and upgrades to almost all language packs
    • +
    • Language can be specified for the current session (see menu on home page and login page) and can be changed on any page by something to the url, eg: http://moodle.org/?lang=ru
    • +
    • Language menu can be restricted to a subset of languages and even removed.
    • +
    • Truetype fonts are now part of the language packs
    • +
    • ALL dates/times can now be reformatted as part of the language pack
    • +
    • A small but annoying bug was fixed with the web-based language editor on Windows servers that caused language files to grow
    • +
    +
    +
    Developers
    +
    +
      +
    • Global debug variable gives more feedback about uninitialised variables and the like
    • +
    • Various fixes to tidy up and further standardise some of the PHP code
    • +
    • Various fixes for robustness (ensuring variables are always initialised)
    • +
    +
    +
    Admin
    +
    +
      +
    • Some changed options and code in config-dist.php (if upgrading, compare with your current config.php or rebuild your config.php from scratch)
    • +
    • Many changes to themes - authors of custom themes should read theme/UPGRADE.txt
    • +
    • New moodle.org registration function for security notifications etc
    • +
    • Admin directory can be moved from /admin to something else (see config-dist.php)
    • +
    • User listing is now paged, and can now be searched for strings
    • +
    • Module management: activity modules can now be individually disabled or deleted completely
    • +
    • Improvements to the language editing page
    • +
    • Better checking of PHP environment during installation, with warnings
    • +
    • Cleaner installation procedure.
    • +
    +
    +
    User management
    +
    +
      +
    • New role: Course creator - just like teacher but can also create new courses
    • +
    • New authentication plug-in named "manual", prevents users from creating their own accounts
    • +
    • "Forgot Password" routine now uses an email confirmation before resetting password
    • +
    +
    +
    Courses
    +
    +
      +
    • Activities on the course page now have a little button to hide/show that activity to students
    • +
    • Whole topics/weeks can also now be hidden or shown
    • +
    • The list of participants now has some paging, to cope with very large classes
    • +
    • Zip/Unzip is now supported by an internal zip library, removing the dependence on external programs to do this. This also means that zip/unzip now works on Windows.
    • +
    +
    +
    Assignments
    +
    +
      +
    • Assignment submissions can be sorted
    • +
    • Assignment notification mail isn't sent to unenrolled students
    • +
    +
    +
    Forums
    +
    +
      +
    • Display of forum discussions list is greatly improved
    • +
    • Whole discussions can be moved to any other forum with a single click
    • +
    • Date/time of posts is now "last modified", not "created"
    • +
    • Blank subject-lines or messages are now prevented
    • +
    • More intelligent parsing and display of text in posts
    • +
    • Force Subscribe now works on the "Site News" forum (mails all active students/teachers)
    • +
    • Better handling of mailouts to prevent the possibility of double copies that sometimes happened with very large classes
    • +
    +
    +
    Workshop Assignment module (not included: available soon as a separate download)
    +
    +
      +
    • A very interesting new module contributed by Ray Kingdon,
    • +
    • A flexible tool that implements a variety of peer-grading and example-setting schemes that involve a whole group in examining and grading pieces of work.
    • +
    +
    +
    Quizzes
    +
    +
      +
    • New question type, Random Question (selects from all questions in the same category)
    • +
    • New question type, Matching Question (student must match answers to questions)
    • +
    • New question type, Random Matching Short-Answers (randomly creates Matching Questions from the available Short Answer questions in the same category)
    • +
    • Quiz question import from text files (modular design allows expansion to new formats - a beta Blackboard module is included)
    • +
    • 'Create multiple questions' wizard to quickly create a random quiz
    • +
    • Quiz questions may be randomly shuffled
    • +
    • Quiz answers (multiple choice, etc) may be randomly shuffled
    • +
    • Fixed off-by-one error when "Save Grades" button wasn't used.
    • +
    • Regrading works properly if the quiz has been changed
    • +
    • Editing a question after it's already been used in a quiz no longer affects quiz results
    • +
    • Multiple choice answers are labelled a,b,c not 1,2,3
    • +
    +
    +
    Resources
    +
    +
      +
    • Better performance when editing large text or HTML resources
    • +
    • Plain images are now display centered within a proper web page (not raw).
    • +
    • Wiki format added as a new option for Resource pages
    • +
    +
    +
    Custom Themes
    +
    +
      +
    • A number of new styles have been added to all built-in themes. Some of these are ESSENTIAL to viewing some of the new features. PLEASE SEE theme/UPGRADE.txt TO SEE THE CHANGES YOU WILL HAVE TO MAKE TO OLDER THEMES.
    • +
    • Custom themes now have the capability to re-define all the little button graphics. There is a new entry in theme/x/config.php ($THEME->custompix) and a new optional subdirectory "pix". See the theme cordoroyblue for an example.
    • +
    +
    +
    +
    +
    +

    Older releases can be seen in the Moodle.org announcement forum.

     

    -

    Moodle Documentation

    +

    Moodle Documentation

    Version: $Id$

    +
    +
    +
    + + diff --git a/lang/nl/docs/teacher.html b/lang/nl/docs/teacher.html index 2264e9dc0e..6d04bb2990 100644 --- a/lang/nl/docs/teacher.html +++ b/lang/nl/docs/teacher.html @@ -1,14 +1,14 @@ + + - - - - Moodle Documentatie: Handleiding voor leraren + + Moodle Documentatie: Handleiding voor leraren - + - +

    Handleiding voor leraren

    Deze pagina is een kleine gids bij het maken van on line lessen met Moodle. Ze schetst de belangrijkste mogelijkheden die je kunt gebruiken en helpt je bij de belangrijkste keuzes die je zult moeten maken. @@ -23,7 +23,7 @@

  • Een vak beheren
  • Overige informatie
  • -

    Van start gaan

    +

    Van start gaan

    In dit document gaan we ervan uit dat je sitebeheerder Moodle geïnstalleerd heeft en je een nieuw, leeg vak gegeven heeft om mee te beginnen. Je moet aangemeld zijn met je lerarenaccount. Surf naar je nieuwe vak.

    Drie tips die je zullen helpen te beginnen.

    @@ -36,8 +36,8 @@

      - het icoon Bewerken laat je alles bewerken waar het naast staat.

    - het icoon Help geeft je hulp in een popup venstertje

    -

      - Wanneer het oogicoon open is, laat je iets zien aan de leerlingen. Door erop klikken sluit het oog en verberg je het.

    -

      - Wanneer het oogicoon gesloten is, verberg je iets voor de leerlingen. Door erop klikken opent het oog en wordt het zichtbaar.

    het geslotenoogicoon maakt een verborgen onderdeel terug zichtbaar

    +

      - Wanneer het oogicoon open is, laat je iets zien aan de leerlingen. Door erop klikken sluit het oog en verberg je het.

    ,/p +

      - Wanneer het oogicoon gesloten is, verberg je iets voor de leerlingen. Door erop klikken opent het oog en wordt het zichtbaar. Het geslotenoogicoon maakt een verborgen onderdeel terug zichtbaar.

  • Gebruik de navigatiebalk bovenaan elke pagina @@ -46,7 +46,7 @@
  • -

    Instellingen van het vak

    +

    Instellingen van het vak

    Je begint best met te kijken onder "Beheer" op de startpagina van je vak en te klikken op "Instellingen..." (Merk op dat deze link, en de hele Administratie-sectie, alleen voor jou en de sitebeheerder beschikbaar is. Studenten zullen deze links zelfs niet zien).

    @@ -71,7 +71,7 @@

    Klik op de helpknoppen op de instellingenpagina van het vak voor meer details.


    -

    Bestanden uploaden

    +

    Bestanden uploaden

    Misschien heb je al inhoud die je wil toevoegen aan je vak, zoals webpagina's, geluidsbestanden, videofragmenten, Word-documenten of Flash-animaties. Elk bestandstype kan in je vak geüpload worden en bewaard worden op de server. Je kunt je bestanden op de server verplaatsen, hernoemen, bewerken of verwijderen.

    @@ -99,7 +99,7 @@ en verderop in dit document).


    -

    Activiteiten opstellen

    +

    Activiteiten opstellen

    Een cursus opbouwen doe je door activiteitenmodules toe te voegen aan de hoofdpagina van je vak in de volgorde waarin studenten ze zullen gebruiken. Je kunt de volgorde altijd nog veranderen. @@ -117,58 +117,58 @@ uploaden met de oplossing van de taak. De data waarop de leerlingen hun bestand uploaden worden bijgehouden. Daarna kun je vanuit één enkele pagina elk bestand zien (en hoe vroeg of laat het binnengekomen is), een cijfer en commentaar noteren. Een half uur nadat je het werk van een bepaalde leerling beoordeeld hebt, stuurt Moodle automatisch - een e-mail met een verwittiging naar die leerling.
    -
    + een e-mail met een verwittiging naar die leerling.
    +

    Keuze
    Een Keuze-activiteit is heel eenvoudig - je stelt een vraag en geeft een aantal mogelijke antwoorden. Leerlingen kunnen hun keuze maken en je krijgt een rapporteringsscherm met de resultaten. Je kunt het gebruiken voor - snelle onderzoekjes of klasverkiezingen.
    -
    -
    + snelle onderzoekjes of klasverkiezingen.
    +
    +
    Forum
    Deze module is veruit de belangrijkste - hier gebeurt de discussie. Als je een nieuw forum toevoegt, dan krijg je de keuze uit verschillende types - een eenvoudige één-onderwerpdiscussie, een algemeen forum (vrij voor iedereen) of een discussie met één discussielijn per gebruiker. -
    -

    +
    +
    Logboek
    Elk logboek is een deel van het hele cursuslogboek. In elk logboek kan je een open vraag stellen die de leerling begeleidt bij het noteren van zijn vorderingen en een tijdsvenster geven waarbinnen het logboek moet aangevuld worden (enkel vakken met wekelijkse format). Moedig leerlingen aan om reflectief en kritisch te schrijven. De logboeken zijn immers alleen maar voor hen en voor jou zichtbaar. Achteraf kun je alle inzendingen per week of onderwerp beoordelen en toelichten. De leerlingen - zullen automatisch een e-mail krijgen waarin ze van jouw feedback op de hoogte gebracht worden.
    -
    -
    + zullen automatisch een e-mail krijgen waarin ze van jouw feedback op de hoogte gebracht worden.
    +
    +
    Bron
    Bronnen zijn de inhoud van je cursus. Elke bron kan een bestand zijn dat je geüpload hebt of kan met een URL naar een bestand verwijzen. Je kan ook eenvoudige op tekst gebaseerde pagina's maken door ze rechtstreeks in een formulier - te typen.
    -
    -
    + te typen.
    +
    +
    Test
    Deze module maakt het je mogelijk om testen te ontwerpen en te publiceren. Een test kan meerkeuzevragen, waar/onwaar-vragen, kortantwoord vragen en koppelvragen bevatten. De vragen worden per categorie bewaard in een databank. Ze kunnen hergebruikt worden binnen het vak en zelfs over verschillende vakken. Tijdens de test kun je meer pogingen toestaan. Elke poging wordt automatisch genoteerd en de leraar kan kiezen of er feedback gegeven wordt of om de juiste antwoorden te tonen. - Deze module kan automatisch verbeteren en cijfers toekennen.
    -
    -
    + Deze module kan automatisch verbeteren en cijfers toekennen.
    +
    +
    Onderzoek
    De onderzoeksmodule bevat een aantal voorgeprogrammeerde onderzoeksinstrumenten die nuttig zijn voor het evalueren en het leren kennen van je klas. Op dit ogenblik ziten de COLLES- en de ATTLS-instrumenten in het pakket. Je kunt ze aan leerlingen geven aan het begin van de cursus als een diagnoseïnstrument en op het eind van cursus als evaluatieïnstrument. (ik gebruik er één elke week in mijn lessen).
    - -
    + +

    Nadat je je activiteiten hebt toegevoegd, kun je ze op en neer bewegen binnen je vaklay-out door op de kleine pijltjes naast elke activiteit te klikken ( ). Je kunt ze ook verwijderen door op het icoon Verwijderen te klikken, en ze opnieuw bewerken door op het icoon Bewerken te klikken.

    -
    +
    -

    Een vak beheren

    +

    Een vak beheren

    Enkele korte wenken:

    1. Schrijf jezelf in op al de forums.
    2. @@ -186,9 +186,8 @@ overrompeld wordt door de hoeveelheid communicatie, maar het is een cruciale bouwsteen voor het maken en onderhouden van een gemeenschapsgevoel in je vak.
    -
    -
    -

    Overige informatie

    +
    +

    Overige informatie

    Als je problemen hebt met je site, kun je best je lokale sitebeheerder raadplegen.

    Als je geweldige ideeën hebt voor verbeteringen aan Moodle, of wanneer je er mooie verhalen over hebt @@ -200,10 +199,11 @@

    Denk er tenslotte aan om de helpicoontjes te gebruiken - hier is een index van alle helpbestanden in Moodle.

    Bedankt om Moodle te gebruiken - en veel succes met jouw lesgeven!

    -
    +

     

    Moodle Documentation

    Version: $Id: teacher.html,v 1.4 2002/08/18 10:00:01 martin Exp $

    + \ No newline at end of file diff --git a/lang/nl/docs/translation.html b/lang/nl/docs/translation.html index 2df7bf253a..0fd68bd7d9 100644 --- a/lang/nl/docs/translation.html +++ b/lang/nl/docs/translation.html @@ -100,11 +100,10 @@ Dit moet een geldige webtekenset bevatten voor jouw taal. Nadat je deze string g -
      -
        +
          1. Meld je aan als beheerder op je Moodleserver.
          2. Ga naar Beheer >> Configuratie >> Taal, de beheerpagina voor de taal.
          3. Op deze pagina kan je je taal kiezen met het rolmenu, kies dan "Vergelijk en bewerk huidige taal".
          4. @@ -123,8 +122,8 @@ Dit moet een geldige webtekenset bevatten voor jouw taal. Nadat je deze string g -
          -
        +
    +

    Vertalen van de help- en documentatiebestanden

    diff --git a/lang/nl/docs/upgrade.html b/lang/nl/docs/upgrade.html index 972c8bd99c..8d18eb3f12 100644 --- a/lang/nl/docs/upgrade.html +++ b/lang/nl/docs/upgrade.html @@ -1,7 +1,10 @@ + + Moodle Docs: Upgrading - - + + -- 2.39.5